latinica  ћирилица
18/01/2018 |  08:22 | Аутор: РТРС

Дачић: Црногорци се у Србији изјашњавају као Срби, а у Подгорици као Црногорци

Срби у Црној Гори не би требало да преиспитују њену државност, нити да се баве завршеним питањима, каква су независност или чланство у НАТО-у, изјавио је синоћ у Подгорици Ивица Дачић, први потпредсједник Владе Србије.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је наглаисо да би објекат "Српске куће" требало да се искључиво бави очувањем културног идентитета српског народа.

"Не би требало да се ми бавимо високим темама и да се српски народ у Црној Гори онда гледа као фактор који је антидржавни, у погледу независности Црне Горе, јер се онда фронт окреће против српског народа. Након тога ми не можемо да разговарамо о основним темама које нас интересују - језик, права српског народа, заступљеност у државним органима...", рекао је Дачић.

Он је, у емисију "Аргумент са Иваном Шебек", додао да би, што се тиче права српског народа, волио "да се нико не плаши да се у Црној Гори изјасни као Србин".

"Па да ли ће се неко плашити да ће имати последице по посао, не бих волио да се ствара једна таква атмосфера, то није добро. Ми сада имамо људе који дођу у Београд, па се изјашњавају као Срби, а дођу у Подгорицу, па се изјашњавају као Црногорци", додао је Дачић.

Што се тиче односа Србије и Црне Горе, Дачић оцењује да је дошло до великог помака у последњих пет-шест година.

Извор: Б92