latinica  ћирилица
18/01/2018 |  11:27 ⇒ 19/01/2018 | 07:53 | Аутор: РТРС

Сахрањен Оливер Ивановић (ФОТО, ВИДЕО)

Породица, пријатељи, грађани, представници државног врха и политичког и јавног живота опростили су се од Оливера Ивановића, предсједника Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" и једног од најзначајнијих лидера Срба са Косова и Метохије.
Сахрана Оливера Ивановића (Фото: Спутник Србија) -
Сахрана Оливера Ивановића (Фото: Спутник Србија)

Ивановић је сахрањен у Алеји заслужних грађана. Његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије пред Црквом Светог Марка у Београду, претходно је служио опијело и парастос.

У свом говору владика је рекао да је Оливер Ивановић у срцима свих оставио велику празнину.

"Његова животна жеља и визија била је да Срби остану и опстану на вјековним огњиштима. Никада се није штедио, ни 1999. ни када је међународним представницима свједочио о страдању Срба. Свуда су га са пажњом слушали. За њега је Косово било увијек много више од територије и политике. Увијек је мислио на унапређење живота обичног човјека са обје стране Ибра. Посебно је био везан за Дечане у којма се родио. Увијек је плијенио хришћанским оптимизмом. Указивао је на проблеме које треба ријешити. Посјећујући га у притвору никада нисмо видјели очајање већ вјеру. Дубко ће нам свима недостајати, али наша срца данас нису тужна, јер је показао да жртвовање није губитак", рекао је владика Теодосије. 

Ковчег с тијелом Оливера Ивановића био је постављен испред цркве на Новом гробљу.

Сахрани су присуствовали Његова светост патријарх српски Иринеј и принц Карађорђевић. Делегацију Владе Србије предводила је премијерка Ана Брнабић и директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић. Сахрани је присутвовао и министар спољних послова Србије, Ивица Дачић.

У име предсједника Републике Српске Милорада Додика и у име предсједнице Владе Републике Српске Жељке Цвијановић, вијенац на гроб Оливера Ивановића положио је шеф Представништва Републике Српске у Србији, Младен Цицовић. 

Цицовић је рекао да је Ивановић био уз Републику Српску и да је Српска спремна да увијек буде уз његову породицу.

- Долазећи у име предсједника Републике Српске, пренио сам најискреније саучешће и спремност Републике Српске да увијек буде уз породицу Оливера Ивановића, јер је он човјек који је оставио печат у српској историји - рекао је Цицовић новинарима послије сахране.

Он је нагласио да је Оливер Ивановић био увијек на бранику отаџбине, залагао се за мир и просперитет региона и био спреман да сарађује са свима без обзира на вјеру или нацију.

 Грађани одају пошту Ивановићу на Новом гробљу (Фото: ТАНЈУГ/Сава Радовановић)

Саучешће породици изразио је и бивши предсједник Србије Томислав Николић. Пошту убијеном Ивановићу одало је више хиљада људи од који је велики број поријеклом са Косова и Метохије.

 © Tanjug/ Тања Валич

У реду са грађанима стајали су генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић, бројни политичари, спортисти и друге значајне личности из јавног и културног живота Србије.

Сахрана Оливера Ивановића (Фото: Спутник Србија/Сенка Милош)

Од масе људи која је дошла на сахрану није се могло ући на простор Новог гробља у Београду. Број оних који су дошли да се опросте од Ивановића могао се поредити са сахраном Зорана Ђинђића и Александра Ранковића. Како су јавили медији, око ковчега је непрекидно летјела бијела голубица.

Предсједник Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" и један од најзначајнијих лидера Срба са Косова и Метохије, Оливер Ивановић, убијен је прије два дана са шест хитаца испред сједишта своје странке у Косовској Митровици. За непознатим убицама се трага.

Извор: Агенције