latinica  ћирилица
18/01/2018 |  11:34 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Синдикат: Ријешити питање обрачуна накнада за превоз (ВИДЕО)

Представници четири синдиката буџетских корисника у Републици Српској позвали су представнике Владе Српске да се најкасније до 26. јануара одазову позиву на састанак на којем би разговарали о свим спорним питањима, посебно накнадама за превоз радника.
Синдикати буџетских корисника - Фото: РТРС
Синдикати буџетских корисникаФото: РТРС

Напомињући да ће у супротном примијенити све облике синдикалне борбе, предсједник Синдиката управе Божо Марић подсјетио је да је Уставни суд Српске донио одлуку о незаконитости упутства-правилника о начину обрачуна накнаде за превоз радника запослених у просвјети, култури, управи, унутрашњим пословима и правосуђу.

"Одговорност је на комплетној Влади, а не на једном министру. Не може ниједан министар издати упутство уколико није добио сагласност на сједници Владе", рекао је Марић на конференцији за новинаре.

Предсједник Синдиката правосуђа Синиша Петровић навео је да је по спорном упутству исплаћивано 50 одсто накнаде радницима који немају могућност да користе јавни градски саобраћај.

"Да би могли доћи на посао, радници су превоз плаћали из свог џепа. У више наврата смо упозоравали Владу да је то проблем и да није у складу са законом. Раднике треба обештетити", рекао је Петровић.



Предсједник Синдиката радника унутрашњих послова Аница Јондић навела је да се већ 15 мјесеци радницима прави штета, те напоменула да је овај синдикат захтијевао да се у буџет ресорног Министарства за ову годину уврсти додатних 700.000 КМ да би била обезбијеђена средства за трошкове превоза.

"Око 3.200 припадника Министарства има право на накнаду трошкова превоза. Од тога је барем половина остваривала 50 одсто накнаде и сходно тој рачуници синдикат је тражио додатна средства", рекла је Јондићева.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић каже да је у основном образовању око шест хиљада радника који имају право на накнаду, те да се процјењује да је око два милиона КМ недостајућих средстава.

Он је навео да је овај синдикат у претходном периоду почео разговоре са ресорним министром и да се тражи рјешење.

Извор: РТРС/СРНА