latinica  ћирилица
18/01/2018 |  11:56 ⇒ 14:41 | Аутор: РТРС

Усаглашен нови амандман на Закон о Правобранилаштву Српске

Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске усагласила је нови амандман који се односи на Закон о Правобранилаштву Српске.
Заједничка комисија НСРС и Вијећа народа - Фото: РТРС
Заједничка комисија НСРС и Вијећа народаФото: РТРС

Шеф Клуба Срба у Вијећу народа Перо Петровић рекао је новинарима након сједнице да на Заједничкој комисији није у суштини прихваћен амандман Клуба Бошњака, већ да је усаглашен нови амандман.

"Задовољан сам што су Бошњаци прихватили нашу примједбу са сједнице Вијећа народа Републике Српске да је њихов првобитни амандман поднесен на погрешан члан закона", додао је Петровић.

Он је рекао да је текст амандмана на члан 35. Закона о Првобранилаштву Републике Српске данас сачињен и усаглашен на сједници Заједничке комисије.

"За Клуб Срба је важно да овај амандман не подрива права и витални интерес српског народа у Републици Српској", истакао је Петровић.

Он је рекао да Клуб Срба у Вијећу народа Републике Српске у суштини није за усвајање оваквих амандмана, али да су пристали на усаглашавање да не би били они ти који коче доношење закона у Српској.

Делегат Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске Мујо Хаџиомеровић рекао је новинарима да је усаглашен приједлог њиховог амандмана у вези са нормом која се односи на пропорцијалну националну заступљеност у Првобранилаштву Републике Српске.

"Наш амандман 35. односи се у ставу два на ову норму која је и на нивоу БиХ у Закону о Првобранилаштву иста, а ово питање је у Федерацији БиХ регулисано одлуком Владе тог ентитета", појаснио је Хаџиомеровић.

Хаџиомеровић је изразио задовољство да напокон на нивоу БиХ и у оба ентитета постоји норма која се односи на исту националну пропорционалну заступљеност у Правобранилаштву.

Клуб Бошњака поднио је раније амандман на члан 11 Закона о Правобранилаштву Републике Српске у смислу обезбјеђења пропорционалне националне заступљености у Правобранилаштву Српске.

Вијеће народа Републике Српске на недавно одржаној сједници није усвојило овај амандман Клуба Бошњака, због чега је данас услиједило усаглашавање у Заједничкој комисији Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске.

Клуб Бошњака је 22. децембра покренуо процедуру заштите виталног националног интереса на Закон о правобранилаштву Републике Српске.

Извор: СРНА