latinica  ћирилица
18/01/2018 |  12:24 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Радојичић и Међед потписали споразум о сарадњи (ВИДЕО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и директор Републичке управе цивилне заштите Миле Међед потписали су данас Споразум о међусобној сарадњи у остваривању задатака цивилне заштите којим је Бањалуци уступљена опрема за заштиту и спасавање од радиолошких, хемијских и билошких опасности у вриједности од 105.000 КМ.
Радојичић и Међед потписују споразум - Фото: РТРС
Радојичић и Међед потписују споразумФото: РТРС

У опрему, између осталог, спадају хемијско заштитино одијело, рукавице, чизме, комбинезони, маске, дозиметри, комплети за деконтаминацију и слично.

Радојичић је рекао да град систематски ради на развијању и јачању система цивилне заштите, те да је, осим доношења планских докумената, у задњих годину дана било и низ ситуација практичног дјеловања као што су бујичне поплаве и олујни вјетар.

"Наши људи из ватрогасне бригаде су у оба случаја интервенисали на терену и успјешно одрадили свој дио посла, а град је за санацију штета издвојио око 100.000 КМ", рекао је Радојичић новинарима.

Он сматра да има простора да се у области цивилне заштите развија превентивни дио, што подразумијева техничко опремање и планско обучавање људи.

"Град ће и у наредним годинама уложити знатна средства за ову намјену", нагласио је Радојичић.



Директор Републичке управе цивилне заштите Миле Међед рекао је да ова управа, у складу са закључцима Народне скупштине и одлукама Владе Републике Српске, добија још једну специјализовану јединицу РХБ заштите.

"Ова јединица је састављена од људи који раде у бањалучкој ватрогасној јединици. Они су обучени, а ево сада и опремљени по савременим стандардима који важе у ЕУ", рекао је Међед.

Он је додао да је РХБ јединица недавно учествовала на здруженој вјежби НАТО у Тузли и том приликом добила похвале.

"Додатна опрема коју уступамо биће уручена наредне седмице, а ова специјализована јединица биће на располагању Бањалуци, али и Српској и БиХ, а по потреби и ван граница", поручио је Међед.

Извор: Срна