latinica  ћирилица
18/01/2018 |  13:43 | Аутор: РТРС

Хаџиабдић: Усвајање буџета олакшаће организацију избора

Предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Ирена Хаџиабдић изразила је задовољство што је Представнички дом Парламентарне скупштине усвојио буџет БиХ за 2018. годину у који је укључено и 8,5 милиона КМ планираних за провођење овогодишњих општих избора.
Ирена Хаџиабдић (Фото: M. Živojević) -
Ирена Хаџиабдић (Фото: M. Živojević)

"Правовремено увајање буџета омогућиће ЦИК-у провођење избора на начин како смо тражили, иначе би били принуђени да прва три мјесеца радимо са четвртином средстава", рекла је Хаџиабдићева Срни.

Према њеним ријечима, ЦИК је на данашњој сједници усвојио привремени план јавних набавки.

"У изборној години важно је што раније почети проводити јавне набавке које су веома комплексне, има их доста, некад се ради о међународним тендерима, нарочито кад је у питању набавка гласачких листића", истакла је Хаџиабдићева.

Она је подсјетила да провођење тендерских процедура ЦИК-а захтијева вријеме и дугу припрему.

"Сви незадовољни учесници имају могућност да се жале, а поступак пред Канцеларијом за жалбе такође захтијева вријеме, због чега се долази у цајтнот са набавкама", додала је Хаџиабдићева наводећи да ЦИК планира да са процесом јавних набавки почне већ у овом мјесецу.

Предсједник ЦИК-а истиче да је усвајање буџета изузетно важно јер то значи мање проблема и правовремено провођење припрема за изборе.

Она се нада да ће 8,5 милиона КМ бити довољно за организовање и провођење избора.

"Пратимо стање и на нивоу општинских изборних комисија, да ли су припремиле финансијске планове, да ли су их предале", додала је Хаџиабдићева.

Према њеним ријечима, у почетку се чинило да ће шест општинских изборних комисија имати проблеме са реализацијом својих финансијских планова на нивоу општине, али тренутно је само дјелимично проблем са општином Грачаница, јер је Општинска изборна комисија добила око 6.000 КМ мање за рад него што је очекивано.

"Надам се да ћемо то разријешити јер постоје начини предвиђени у закону да се превазиђу проблеми са недостатком средстава, а средства која недостају општинама увијек се морају обезбиједити са вишег нивоа - у Федерацији БиХ то је кантон и потом ниво Федерације, док у Републици Српској одмах након општина односно градова слиједи интервенција Владе Српске", закључила је Хаџиабдићева.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ јуче је усвојио Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2018. годину, а да би закон био важећи, потребно је да га усвоји и Дом народа.

Извор: СРНА