latinica  ћирилица
18/01/2018 |  14:33 | Аутор: РТРС

Китаровић: Дијалог је једини начин за рјешавање свих отворених питања

Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић рекла је да је задовољна посјетом БиХ и да је у Сарајеву имала добре, квалитетне и отворене разговоре, који "морају бити настављени јер је дијалог једини начин за рјешавање било каквих отворених питања".
Колинда Грабар Китаровић (Фото: Tanjug/Hina) -
Колинда Грабар Китаровић (Фото: Tanjug/Hina)

"Драго ми је да се улаже у многе пројекте и да ће тих средстава бити што је могуће више, јер је то најбољи начин да се помогне људима да остану у БиХ", рекла је она.

Китаровићева је нагласила да је уз економске реформе нужно спровести и политичке, које ће хрватском народу створити правне могућности.

"Предстоји један прилично дугачак и напоран пут у чланство ЕУ, који се на почетку не чини тако лаким, јер посљедице реформи у почетку знају бити помало и негативне, посебно за економију и становништво, али позитивне се осјете тек касније", каже она.

Улазак БиХ у ЕУ, сматра Китаровићева, један је од фактора који ће допринијети останку и опстанку Хрвата у БиХ, преноси Н1.

Она је истакла да пељешки мост није нешто што је усмјерено против БиХ, те да ће он помоћи БиХ и растеретити Неум.

"Ми не желимо да Неум буде транзитни центар, него прелијепо туристичко мјесто, какво јесте", рекла је предсједник Хрватске.

Наводећи да је данас посјетила Ахмиће и Крижанчево Село, Китаровићева је рекла да треба размишљати о прошлости, али и о будућности добрих односа, а Хрватима у БиХ је поручила да је Хрватска уз њих.

"Жеља ми је била сазнати како се данас живи у средњој Босни. Види се напредак, али примијетно је да ови крајеви, као и цијела БиХ и сама Република Хрватска пате од депопулације, одласка посебно младих људи. На нама је да се створе нова радна мјеста и социјални услови који су потребни да би људи остајали овдје, осјећали оптимизам и повјерење и да би своју будућност видјели управо овдје", рекла је Китаровићева.

Извор: СРНА