latinica  ћирилица
18/01/2018 |  15:56 | Аутор: РТРС

САД упутиле "посљедње упозорење" албанским политичарима на КиМ

Амбасадор САД у Приштини упутио је "посљедње упозорење" тројици албанских политичких лидера на Косову.
Косово - Фото: Getty Images
КосовоФото: Getty Images

То упозорење упућено је у вези са намјером да укину Специјални суд за ратне злочине које је на КиМ починила тзв. Ослободилачка војска Косова, уз поруку да ће се, у том случају, суочити са одређеним посљедицама.

Према писању приштинског портала Газетаеxпреш, три лидера Албанаца на КиМ - Хашим Тачи, Кадри Весеји и Рамуш Харадинај, суочили су се са озбиљном пријетњом амбасадора САД и то у тренутку када је требало да буде одржана сједница Предсједништва косовског парламента, у сриједу, на тему укидања Специјалног суда.

Састанак Педсједништва није одржан, а овај портал пише да је током разговора са косовским политичарима Делави користио тешке ријечи, између осталог, да неће проћи некажњено и доживјеће судбину Милошевићевог режима, ако Специјални суд буде укинут.

Портал наводи да је амерички дипломата том приликом пријетио Тачију, Весељију и Харадинају, рекавши им да ће се управо они суочити са одређеним посљедицама, иако негирају да стоје иза посланичке иницијативе за укидање те правосудне институције.

У међувремену, на сајту америчке Амбасаде у Приштини јуче је објављено обраћање амбасадора Грега Делавија грађанима Косова поводом оснивања Специјалног суда, у којем он каже да је посвећеност Косова правосуђу и његовој будућности као демократској и европској земљи под великим ризиком због иницијативе да се поништи или промијени закон који даје овлашћења Специјалном суду.

- Ти напори су страшан примјер сопственог интереса који превладава опште добро и интересе Косова. Желим да будем јасан. Посланици који подржавају ову иницијативу - и политичари који је предводе упркос томе што то поричу - биће изложени конкретним и тешким посљедицама уколико иницијатива успе. Они то знају, ми смо им то рекли - навео је амерички дипломата.

Делави у том обраћању каже да жели грађанима Косова да објасни зашто је Специјални суд толико важан за Косово и зашто ће Сједињене Америчке Државе урадити све што је у њиховој моћи да осигурају да Суд спроведе свој мандат.

- Дакле, зашто је Косово основало Специјални суд? Косово је учинило то да спроведе правду за појединце који су оптужени да су починили злочине над другима у вријеме косовског рата за слободу. Специјални суд се не односи на правду према земљама, војскама или етничким групама. Он се односи на правду према појединачним жртвама - навео је Делави.

Косово је, рекао је, ратовало 1999. и "ми смо били уз вас".

Извор: Танјуг