latinica  ћирилица
18/01/2018 |  16:08 ⇒ 20/01/2018 | 20:24 | Аутор: РТРС

У олуји у Холандији, Њемачкој и Белгији шесторо погинулих (ВИДЕО)

Три особе погинуле су у Холандији, двије у Њемачкој и једна у Белгији у снажној олуји која је погодила ове земље, рушећи стабла, преврћући камионе и узрокујући отказивање стотина летова.
Олуја на западу (Фото: Sputnik/ Никита Новиков) -
Олуја на западу (Фото: Sputnik/ Никита Новиков)

Холандске власти су због снажног невремена обуставиле све летове са амстердамског аеродрома Схипол и прекинуле саобраћај на већини жељезничких праваца ка Амстердаму, јавља Би-Би-Си.

У земљи је оглашено озбиљно, "црвено" упозорење на опасност од тешке временске непогоде.

Брзина вјетра пење се и до 140 километара на сат, па се засада не може са сигурношћу рећи када ће авиони полетјети са аеродрома Схипол, једног од најпрометнијих у Европи.

Бројни Холанђани објавили су на Твитеру фотографије са срушеним стаблима и преврнутим камионима.

Полиција је затворила средиште Алмере, града од 200.000 становника источно од Амстердама, и преко друштвених мрежа упозорила људе да буду опрезни и остану у својим домовима.

На интернет страници Министарства саобраћаја наводи се да су снажни удари вјетра преврнули на путевима 17 камионa.

Усљед силине вјетра уништене су жељезничке пруге и електрични водови, преноси Би-Би-Си. На снимцима на друштвеним мрежама види се како снажан вјетар дословно носи људе улицама.

Једна жена погинула је у Белгији након што је дрво пало на њен аутомобил, јавили су локални медији, а власти су затвориле луку Гент због јаког ветра.

У Њемачкој су погинуле двије особе. Једна 59-годишњи мушкарац погинуо је када је на њега пало дрво у Емериху у близини границе са Холандијом, рекао је портпарол градске управе. Један 68-годишњи возач камиона погинуо је у несрећи изазваној олујом у мјесту Липштат, на западу Њемачке, саопштила је полиција.

У покрајини Сјеверна Рајна-Вестфалија повријеђена је 41 особа у несрећама повезаним са невременом.

Ураган Фредерике с налетима вјетра и до 160 км/ч је у већем дијелу Њемачке потпуно зауставио ваздушни и жељезнички саобраћај, а власти апелују на грађане да не напуштају станове без нужне потребе.

У неколико савезних покрајина у четвртак је отказана настава у основним и средњим школама.

У Рурској области, која се прва нашла на удару урагана који је стигао са сјеверозапада, јак вјетар је однио кровове с бројних зграда и рушио стабла.

У том дијелу Њемачке је око 100.000 становника остало без електричне енергије због оштећења на мрежи далековода.

У Дуизбургу је град сиренама за узбуну грађане упозорио на опасност од оркана.

Након што је у сусједној Холандији обустављен саобраћај на аеродрому у Амстердаму, око поднева је у потпуности или дјелимично обустављен саобраћај и на аеродромима Келн/Бон, Франкфурт и Минхен.

Очекује се да ће оркан у поподневним сатима стићи и до истока Њемачке.

Олујни вјетар, који је претходне ноћи и данас захватио готово цијелу територију Бугарске, причинио је милионску штету, а општине Карлово и Смољан прогласиле су ванредну ситуацију. Урагански вјетар однио је комплетан кров болнице у Карлову, али није било повријеђених пацијената и љекара.

Велики број насељених мјеста остао је без електричне енергије, а вјетар је уништио и дио крова једне основне школе у Карлову, граду у централном дијелу Бугарске. Медији јављају да је вјетар окренуо камион на путу између Карлова и Левског, да је чупао дрвеће, окретао канте за смеће, ломио саобраћајне знакове и металне стубове расвјете.

Слична ситуација је и у Смољану гдје је више кућа и школа остало без крова. Кризни штаб мобилисао је добровољце који помажу у рашчишћавању и отклањању штете.

Озбиљну штету вјетар је причинио и у другим општинама. Према посљедњим информацијама, многи путеви су затворени јер је на њих пало дрвеће, 141 насељено мјесто нема струју, а нека насеља су и без воде. Настава је данас обустављена у 60 школа.

Извор: Агенције