latinica  ћирилица
18/01/2018 |  16:30 ⇒ 16:34 | Аутор: РТРС

Тачи: Убице хтјеле да нашкоде Косову

Ко год је убио Оливера Ивановића хтио је тиме да представи Косово као нестабилну земљу, рекао је косовски предсједник Хашим Тачи.
Хашим Тачи (Фото: srbijadanas.com) -
Хашим Тачи (Фото: srbijadanas.com)

Додаје да је добродошла сарадња српских институција у истрази.

"Косовске и међународне институције чине максималне напоре како би се ово злочиначко убиство разјаснило што је прије могуће. Ово је Косову најмање требало", казао је Тачи.

"Они који су ово планирали и извршили хтјели су да наштете имиџу Косова и да представе Косово као нестабилну кризну земљу, као земљу метака, а не мира".

На питање да ли има помака у истрази, Тачи је рекао да не може да износи информације које би шкодиле истрази, али се нада да ће брзо изнијети истину на свјетло дана како би разјаснили атентат на једног виђеног косовског политичара.

Косовски предсједник додаје да је најбоље клонити се спекулација те да политика не треба да се мијеша у истрагу.

"Јуче сам причао са српским предсједником Вучићем и рекао да је за Косово добродошла свака сарадња српске државе уколико постоји умијешаност кругова из Србије. Свака индиција – не само из Србије већ из сваке земље – је добродошла", наводи Тачи.

"Убиство треба што прије разјаснити без обзира да ли има етничку, полиитчку или мафијашку позадину", рекао је он, додајући да нема назнака да се ради о етничким или политичким мотивима.

Истакао је да је Ивановић био и српски држављанин и мисли да је и сам говорио да најмање проблема има са Албанцима.

"Чак је говорио да са Србима има великих проблема и да се осјећа угроженим. Али не желим да прејудицирам ко стоји иза убиства - казао је Тачи."

Тачи је закључио да је могући циљ инспиратора и извршилаца погоршање међуетничких односа или подјела међу Србима на сјеверу Косова, али да је идеја починилаца можда била да дају Србији повод за прекид дијалога са Косовом. На крају тог процеса, додао је Тачи, треба да дође до признања независности Косова.

Извор: Агенције