latinica  ћирилица
18/01/2018 |  16:35 | Аутор: РТРС

Хрвати нису сигурни ни са три побједе, морају навијати за Србе

Поразом од Шведске, рукометаши Хрватске дошли су у незавидну позицију уочи почетка другог круга на ЕП. Наиме, Хрватима чак ни три побједе (Бјелорусија, Норвешка, Француска) не гарантују пласман у полуфинале.
Европско првенство у рукомету 2018. - Фото: илустрација
Европско првенство у рукомету 2018.Фото: илустрација

Као што је познато, изабраници Лине Червара су пренијели свега два бода у други круг (Шведска и Француска 4). Много је калкулација, а један од начина да Хрватска осигура једно од прва два мјеста јесте да оствари три побједе, док тријумф против Француза у посљедњем колу мора бити с пет или више разлике.

С тога ће Хрвати морати навијати прије свега да Шведска оствари три побједе како не би са њом ушла у затворени круг (Шведи бољи у међусобном дуелу), те за Србију која би могла помоћи комшијама да обезбиједе жељено полуфинале. То у преводу значи да би "Орлови" требали да откину барем бод Французима и Норвежанима.

Шта се дешава уколико Француска, Шведска и Хрватска буду имале исти број бодова?

Уколико рецимо Француска побиједи Шведску минималном разликом, Французи би прије Хрватске имали гол разлику +1, а Шведска +3. Тада би Хрватској против Француске требала побједа с три гола разлике да буде друга у скупини, али, уколико Француска побиједи Шведску два разлике, побједа Хрватске над Француском с три гола разлике може бити недовољна за друго мјесто, јер би обје ове селекције имале -1 гол разлику. У том случају боље пласирана би била репрезентација с више постигнутих голова.

Ако Француска побиједи Шведску са четири гола разлике, Хрватску у борбу за медаље води само побједа против Француске од пет голова разлике.

Подсјетимо, Србија баш као и Бјелорусија у наредни круг није пренијела нити један бод, те има врло мале шансе за полуфинале.

Извор: Независне новине