latinica  ћирилица
18/01/2018 |  18:04 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Трамп не одустаје од зида на граници са Мексиком

Предсједник САД Доналд Трамп демантовао је да је промијенио свој став према подизању зида на граници са Мексиком, након што је шеф особља Бијеле куће Џон Кели изјавио да Трамп "није био информисан" када је давао таква обећања.
Доналд Трамп, предсједник САД-а (фото:  AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais) -
Доналд Трамп, предсједник САД-а (фото: AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais)

"Кампања је доста другачија од владања", рекао је Кели, додајући да је предсједников став о зиду "напредовао" од времена предсједничке кампање 2016. године.

Неколико сати касније, Трамп се огласио на Твитеру, демантујући да је промијенио свој став према изградњи зида.

"Зид остаје зид, никада се није промијенио нити напредовао, још од дана када сам га замислио. Неки дијелови зида ће бити провидни, због прописа, а није планирано да се гради у дијеловима гдје има природних препрека, као што су планине, пустиње и велике реке", поручио је Трамп на Твитеру и додао:

"Зид ће, директно или индиректно, или кроз дугорочне отплату дуга, платити Мексико, јер имају 71 милијарду долара трговинског вишка са САД, 20 милијарди долара за зид је ништа у поређењу са тим колико Мексико зарађује од САД!".

Министарство спољних послова Мексика саопштило је да неће платити за зид ни под којим условима, одговарајући на Трампове твитове.

Такође су демантовали Трампову изјаву да је Мексико најопаснија земља на свијету.

"Иако Мексико има велики проблем са насиљем, једноставно није тачно да је Мексико најопаснија земља на свету", саопштило је Министарство.

Извор: Агенције