latinica  ћирилица
18/01/2018 |  18:06 | Аутор: РТРС

"Велики парк"- Пушина рекао да су војници ЈНА размијењени

Свједок Тужилаштва БиХ на суђењу оптуженима за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у сарајевском Великом парку, бивши командир полицијске станице Нови Град Малик Кривић рекао је данас у Суду БиХ да су војници безбједно спроведени у Дом полиције, те да му је тадашњи министар унутрашњих послова Јусуф Пушина рекао да су размијењени.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

За злочин против ратних заробљеника у сарајевском Великом парку оптужени су бивши командант Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова такозване Републике БиХ Драган Викић, некадашњи министар унутрашњих послова такозване Републике БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Оптужница их терети да су знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Одговарајући на питања Фахрије Каркина, браниоца Драгана Викића, Кривић је рекао да је полиција комбијем, уз додатно обезбјеђење, спровела заробљене припаднике ЈНА до Дома полиције, те да је тек предвече 22. априла 1992. године чуо да су страдали.

- Дан касније отишао сам код Пушине како бих провјерио да ли је то заиста истина. Пушина је некоме телефонирао, провјерио и рекао ми да су ти људи размијењени, након чега сам срећан напустио састанак - навео је Кривић.

Упитан да ли је, након одвођења заробљеника у Дом полиције, контактирао са Викићем исти дан, свједок је рекао да није, јер су телефонске линије одавно биле у прекиду, преноси Бирн.

Према оптужници, Викић и још тројица оптужених били су информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени рафалима из ватреног оружја.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

Наставак суђења заказан је за 1. фебруар.

Извор: СРНА