latinica  ћирилица
18/01/2018 |  18:16 ⇒ 19/01/2018 | 08:27 | Аутор: РТРС

Какав је мед доступан на тржишту БиХ- шта су откриле посљедње анализе (ВИДЕО)

Какав мед је доступан на тржишту БиХ, има ли фалсификата и да ли у теглицама добијемо квалитет који смо платили?
Контрола квалитета меда - Фото: РТРС
Контрола квалитета медаФото: РТРС

Резултати посљедње анализе Агенције за безбједност хране БиХ забрињавају - од 100 тестираних узорака, више од половине није одговарајућег квалитета.

Ипак, само у неколико случајева ријеч је о меду који није потекао из кошнице.

Ванредна контрола квалитета меда открила је да се на тржишту БиХ налазе теглице чији садржај не одговара прописаним параметрима квалитета, али и оне које вјероватно немају никакве везе са кошницом.

Контролисане су циљане врсте- цвијетни, ливадски, багремов, те мед од кадуље, вријеска, у саћу - по 45 узорака из РС и Федерације БиХ и 10 с подручја Дистрикта Брчко.

Од укупно 100 узорака, 53 нису одговарајућег кавлитета.

- Ово је велики проценат узорака који не испуњавају законом прописане услове да буду на тржишту, каже Драгам Врењо, из Агенције за безбједност хране БиХ.

Испитивано је девет параметара, а највише неправилности поново је утврђено због повећаног присуства хидроксилфурфурола и смањене активности дијастазе- параметара који указују да је највјероватније, ријеч о патвореном- лажном меду.

Искусни пчелари тврде – контроле морају бити чешће, а преваранти уклоњени са тржишта.

- Контролисан је у овој анализи и мој мед је у реду. Поздрављмо контроле и настоајња Агенције и инспекција да се утврди право стање ставри на тржишту, истиче пчелар Радивоје Максимовић.

Добра вијест за потрошаче у Српској је да је мали проценат неправилних узорака са овог подручја, а да су остало углавном мала одступања неких параметара.

Пејо Ђурашиновић, главни инспектор за храну у Инспекторату РС, рекао је да је о свим неправилностима обавјештена  ветеринарска инспекција.

Има ли превараната, колико и поштених пчелара, потврдиће детаљне анализе.

До тада, сви спорни узорци повучени су са тржишта.

Детаљну анализу захтијевају и прави пчелари, због превараната који се, тврде, успију провући кроз ланац контроле.

Незванично, такав примјер забиљежен је у Бијељини. Један произвођач је након што је установљено да продаје лажни мед, преименовао предузеће и наставио незакониту производњу.