latinica  ћирилица
18/01/2018 |  18:34 | Аутор: РТРС

Говедарица: БиХ има парламентарни капацитет да спроведе изборе

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица изјавио је да БиХ има парламентарни капацитет да спроведе изборе и да јој за то нису потребни ни ОХР, ни други међународни тутори, при чему не очекује никакву интервенцију високог представника.
Вукота Говедарица - Фото: РТРС
Вукота ГоведарицаФото: РТРС

Говорећи о приједлозима измјена Изборног закона БиХ, Говедарица је на конференцији за новинаре, у паузи сједице Предсједништва СДС-а у Источном Сарајеву, рекао да очекује да СДА и ХДЗ постигну договор у вези са овим питањем јер је "сва ова проблематика лоцирана у Федерацији БиХ, а не у Републици Српској".

Он сматра да ће СДА и ХДЗ са својим лидерима Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем тешко доћи до коначног рјешења, те да СДС не може да подржи приједлог СДА, а да би ХДЗ требало да у свој приједлог уврсти рјешавање статуса "шачице" Срба који живе у ФБиХ, посебно оних који живе у Мостару.

Говедарица је истакао да се у БиХ не може рјешавати проблем само једног народа, а да неко при томе не поведе рачуна о српском народу који живи у свим дијеловима БиХ.

- У Грахову на километар квадратни данас живе само два Србина - упозорио је Говедарица.

Предсједник СДС-а нагласио је да ова странка уважава ставове коалиционих партнера у Савезу за промјене у вези са кандидовањем носилаца за најважније функције у Републици Српској и на нивоу БиХ, али да ће СДС задржати право да прва предложи кључне кандидате уочи предстојећих парламентарних избора у БиХ.

Он је додао да за СДС кандидатура актуелног члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, за било коју кључну функцију, није спорна.

- СДС ће у фебруару заузети коначан став у вези са тим питањима - најавио је Говедарица.

Он је рекао да Предсједништво СДС-а пружа пуну подршку министру безбједности БиХ Драгану Мектићу у вези са његовим реаговањем на активности које води "наводна хуманитарна организација Србска част".

- Народу је потребна истина и зато смо подржали Мектића у свим активностима које је водио протеклих дана - навео је Говедарица.

Предсједник СДС-а истакао је да је Предсједништво странке закључило да власт у Српској позове да размисли којим "путем је кренула и да ли је то потребно грађанима".

- Ми смо дубоко увјерени да Србска част нема ништа са хуманитарним радом, изузев плашта којим се огрнула, а гледајући персоналну структуру, јасно је да је ријеч о људима из криминалног миљеа, који су осуђивани за трговину дрогом, за проституцију, подметање експлозива - нагласио је Говедарица.

Говедарица тврди да Србска част припрема и списак неподобних угледних људи, који нису сагласни са политиком актуелне власти, међу којима се налазе он и Мектић.

Извор: СРНА