latinica  ћирилица
18/01/2018 |  19:06 | Аутор: РТРС

Хаг- Механизам надлежан у предмету против Јојића и Радете

Судија међународног Механизма у Хагу Амината Луиз Рунени Нгум донијела је одлуку по којој је тај суд надлежан за предмет против функционера Српске радикалне странке Петра Јојића и Вјерице Радете, оптужених за непоштовање Хашког трибунала.
Хаг - Фото: Huffington Post
ХагФото: Huffington Post

У одлуци се подсјећа да, иако је оптужница против припадника СРС потврђена прије почетка рада Мехнизма, Хашки трибунал прекинуо је своје судске активности 30. новембра 2017. године и према томе не може да процесуира овај случај.

У одлуци се, такође, подсјећа да је предсједник Хашког трибунала рекао 29. новембра 2017. године да Србија није сарађивала са Трибуналом и није ухапсила и предала оптужене, те да је зато наложено да се случај пребаци пред Механизам.

Овом одлуком случај се износи пред предсједника Механизма који ће одреди судију појединца који ће да размотри пребацивање случаја против оптужени националној јурисдикцији.

Према Статуту након што је оптужница потврђена, а прије почетка суђења, без обзира на то да ли је оптужени под надзором Механизма, предсједник може именовати Претресно вијеће које ће утврдити да ли предмет треба прослиједити властима државе на чијој територији је кривично дјело почињено у којој је оптужени ухапшен, или која је надлежна за такав предмет, а вољна је и адекватно припремљена да га преузме како би дотичне власти предмет одмах прослиједиле надлежном суду ради суђења у тој држави.

Трећи оптужени у овом случају Јово Остојић је преминуо, па је против њега поступак обустављен.

Извор: СРНА