latinica  ћирилица
18/01/2018 |  21:31 | Аутор: РТРС

Русија оптужила САД: Прослиједили сте повјерљиве податке

Руско Министарство спољних послова оптужило је данас америчке званичнике да су прослиједили медијима повјерљиве финансијске податке о руским дипломатама који раде у САД.
САД - Русија (фото: geopoliticsmadesuper.com) -
САД - Русија (фото: geopoliticsmadesuper.com)

Министарство је затражило да одговорни буду кажњени.

Амерички медиј Базфид објавио је ове седмице да амерички званичници, који истражују наводе о уплитању Кремља у америчке предсједничке изборе 2016. године, проучавају извјештаје о финансијским трансакцијама руских дипломата и да се ради о неколико банкарских трансфера.

"Сасвим је очигледно да се то није могло догодити без знања власти те земље, односно САД", саопштило је Министарство спољних послова Русије.

У саопштењу се додаје да иза овог упада у неповредивост банковних рачуна Амбасаде и особља, који имају дипломатски имунитет, стоји Вашингтон.

Такође, трансакције које су процуриле не садрже ништа осим рутинских исплата, али су представљене као нешто сумњиво, наводи се у саопштењу.

"Морамо да истакнемо да Вашингтон није обезбједио одговарајуће услове за функционисање руске дипломатске мисије. Притисак на њих стално расте", наводи се у саопштењу.

"Захтијевамо да америчке власти коначно почну да примјењују своје законе и међународне обавезе и да прекину са незаконитом дистрибуцијом повјерљивих информација и да процесуира кривце, укључујући оне на важним позицијама у америчкој државној администрацији", наводи Министарство спољних послова.

Извор: СРНА