latinica  ћирилица
19/01/2018 |  12:28 | Аутор: РТРС

Медицина на корак од крвног теста за откривање рака

Научници су направили велики корак према једном од највећих циљева модерне медицине – универзалном крвном тесту за откривање ћелија рака.
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths) -
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths)

Тим са Универзитета "Џонс Хопкинс" успео је да развије метод за откривање осам уобичајених облика рака путем крвног теста.

Њихова намјера је да се развије прости тест, који би могао да се ради на годишњем нивоу и којим би било могуће открити ћелије рака у раној фази, прије него што се појаве симптоми. Тиме би, према њиховим речима, било спасено много живота.

Стучњаци су, ипак, за сада опрезни и иако је ово велики пробој, кажу да је потребно још времена да се процијени тачна ефикасност у откривању рака у раној фази.

Тумори ослобађају ситне трагове њихове мутиране ДНК и протеина, који доспијевају у крв. Тест назван "CancerSEEK" тражи мутације у 16 гена и осам протеина уобичајених за присуство ћелија рака.

Истраживање је спроведено на 1.005 пацијената са неметастазираним раком јајника, јетре, желуца, панкреаса, једњака, дебелог цријева, плућа и дојке.

Укупно, тестови су имали око 70 одсто успјешност код откривања рака.

"Поље раног откривања је кључно и резултати су веома охрабрујући. Мислим да ће ово имати великог утицаја на смањивање смртности од канцера", каже за Би-Би-Си доктор Кристијан Томасети, са Универзитета "Џонс Хопкинс".


Оно што је посебно охрабрујуће јесте што за пет од осам облика рака, на којима су тестови обављани, не постоје начини раног откривања. Примера ради, рак панкреаса скоро да нема симптоме и најчешће се открива у веома касној фази, а четири од пет пацијената умире.

"Откривање тумора када могу да буду хируршки одстрањени разлика је између живота и смрти", истиче Томасети.

"CancerSEEK" сада ће бити испробан на људима којима још није дијагностикован рак, а стручњаци сматрају да ће то бити прави тест за нову методу.

"Ми замишљамо да ово постане уобичајени крвни тест, који би могао да се обави сваке године", наводи Томасети.

Извор: РТС, Би-Би-Си