latinica  ћирилица
19/01/2018 |  13:15 ⇒ 18:22 | Аутор: РТРС

Министарство пољопривреде Српске: Утврдити одговорност за руску блокаду извоза јабука!

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Инспекторат Републике Српске сматрају да је неопходно утврдити одговорност у вези са пропустима код извоза јабука из БиХ у Руску Федерацију, за које је утврђено да су из Пољске.
Производња воћа - Фото: РТРС
Производња воћаФото: РТРС

Због тога је, како наводе из Инспектората, Руска Федерација од 22. јануара забранила узвоз јабука из БиХ, што ће, сматрају, нанијети велику штету домаћим произвођачима.

Из Инспектората додају да су запримили Нотификацију Руске Федерације да су уништили пошиљку јабуке коју је пратио фитосанитарни сертификат издат од фитосанитарног инспектора Брчко дистрикта, јер је утврђено да је ријеч о јабукама поријеклом из Пољске.

"Увидом у достављену документацију утврђено је да се као наводни произвођач наводи физичко лице из Градачца у Федерацији БиХ, као извозник субјекат из Бијељине, а пошиљка је извезена преко царинске испоставе Брчко дистрикта", објашњавају у Инспекторату.

У Инспекторату наводе да је издавањем фитосанитарног сертификата за спорну пошиљку фитосанитарни инспектор Брчко дистрикта потврдио да је прегледао пошиљку, да она задовољава захтјеве Руске Федерације и да је произвођач из Градачца, иако се сертификат у правилу издаје након обавезне контроле на мјесту утовара код самог произвођача.

"У оквиру надлежности Инспектората у току је ванредна инспекцијска контрола код извозника из Бијељине гдје је увидом у документацију утврђено да је спорна пошиљка набављена од фирме из Градачца 10. јануара. За ову пошиљку је истог дана Спољнотрговинска комора БиХ у Сарајеву издала образац о поријеклу робе, којим се потврђује да је наведена роба поријеклом из БиХ", наводе у Инспекторату.

С обзиром на декларисано мјесто производње и утовара, односно мјесто издавања фитосанитарног сертификата, у Инспекторату тврде да наведена пошиљка није могла бити у надлежности фитосанитарне инспекције Републике Српске.

Због тога у Инспекторату очекују да ће надлежни органи ФБиХ и Брчко дистрикта извршити контроле у дијелу својих надлежности.

 

Извор: СРНА