latinica  ћирилица
19/01/2018 |  15:33 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Љубињски бијели лук на тржиштима Србије и Црне Горе (ВИДЕО)

За четири мјесеца, откако је почео са званичном производњом, погон за прераду бијелог лука у Љубињу, осим домаћег, успио је да пласира прерађевине на тржиште Црне Горе и Србије. Јединствена прерада тога поврћа на Балкану, заснована је на европским прописима, па би прерађевине ускоро требало да стигну и на тржиште Европске уније.
Извоз лука - Фото: РТРС
Извоз лукаФото: РТРС

За освајање технологије прераде и стабилизацију производа, било је потребно петнаест мјесеци.

Ранијих искустава у овој области, у региону, није било, па пионирске кораке прераде праве сами.

"Радимо на успостављању нове врсте производње, нових стандарда, бренда, нових технологија, свега што је било непознато у нашим крајевима", рекао је Мишо Попара, директор "Фармавита" из Љубиња.

Прерађевине од бијелог лука засноване су на домаћој сировини и домаћим сортама. Највећи дио припреме и обраде обавља се ручно. Аутоматизованих линија нема.

На бх. тржишту, у Црној Гори и Србији, стабилизовало се пет-шест производа. За, до сада, непознате домаће прерађевине, биће потребан дужи период усклађивања производње и откупа сировине, прераду, препознавање на тржишту и пласман.

"Сва једињења и све сировине која се налазе у сировини прилагођени су Европској унији, и регулативи. Исто тако и хасап сертификат о хигијснским захтјевима задовољава све услове извоза", истакла је Вања Милошевић Ђого, технолог.

Мјесечна производња повећава се за по хиљаду јединица. Циљ је да се достигне годишња прерада од стотину тона или милион јединица. Са мањим бројем херцеговачких пољопривредника постигнут je договор о производњи и откупу бијелог лука.

Право стање производње биће познато за мјесец-два, када почиње садња.