latinica  ћирилица
19/01/2018 |  15:36 ⇒ 15:37 | Аутор: РТРС

Заев: Ново име Македоније потврдићемо на референдуму

Премијер Зоран Заев изразио је данас оптимизам да ће вишегодишњи спор са Грчком око имена Македоније бити окончан, како је рекао, достојанствено и рјешењем којим ће бити задовљне обје стране - Атина и Скопље.
Зоран Заев (Фото: tvkcn.net) -
Зоран Заев (Фото: tvkcn.net)

"Видим да се развија и транспарентан процес, ми желимо национални консензус и када рјешење буде пронађено то ћемо потврдити на референдуму", рекао је Заев.

Он је додао да је избор имена услов за чланство Македоније у НАТО-у и да се нада да би већ ове године та земља могла добити позив да постане 30. чланица Атлантског савеза, пренели су македонски медији.

Медији су раније данас пренијели да пет приједлога за ново име Македоније остаје у оптицају и након посљедњег састанка у Њујорку представника Скопља и Атине, уз посредовање представника УН Метјуа Нимеца.

Портал Тема на албанском језику пренио је да је ријеч о именима:Република Нова Македонија, Реублика Северна Македонија, Република Гоња Македонија, Вардарска Република Македонија, Република Македонија (Скопље), преноси тај медиј.

Нимец је, наиме, у интервју за грчку тв АНТ 1 рекао послије јучерашњег састанка у Њујорку да ће у имену остати назив Македонија јер је то препознало до сада већ 100 земаља.

Извор: Независне