latinica  ћирилица
19/01/2018 |  18:53 ⇒ 20/01/2018 | 08:16 | Аутор: РТРС

Велике полемике аустријских медија на интервју Штрахеа за РТРС (ВИДЕО)

Интервју, који је аустријски вицеканцелар и лидер Слободарске партије Хајнц-Кристијан Штрахе дао за нашу Телевизију крајем септембра прошле године, тек сада је изазвао полемике у овој земљи.
Штрахе - реакције - Фото: РТРС
Штрахе - реакцијеФото: РТРС

Опозициона либерална партија "Неос" објавила је да је Штрахе тада, наводно, изјавио како се залаже да се Републици Српској да право на сецесију од БиХ.

То су пренијели и поједини аустријски медији. Иако Штрахе ово није рекао, од његових ставова дистанцирала се и аустријска влада.

Лавину је покренула мала опозиоциона партија Неос, која је, на интернету пронашла Штрахеов интервју стар три и по мјесеца, рекавши да он заговара отцјепљење и независност Републике Српске.

Причу је одмах, без провјере, пренио и угледни бечки лист "Стандард", на чијем је порталу објављен текст њихове дописнице из Сарајева под бомбастичним насловом: "Штрахе против државе Босне и Херцеговине".

То је потом, преузела и већина осталих медија у овој земљи, укључујући и државну телевизију ОРФ.

Реаговали су и званичници Народне странке Себастијана Курца, иначе Штрахеови коалициони партнери, називајући такве изјаве ратним хушкањем, а из опозиционих социјалдемократа изјаву сматрају опасним потпаљивањем политичког барута.

Од изјаве се оградила чак и аустријска влада, а да нико није у ствари провјерио шта је Штрахе рекао.

"Једина структура која у БиХ функционише јесте Република Српска и због тога не видим сјајну будућност за БиХ. Из тог разлога би требало да размислимо да Српској омогућимо да има право на самоопредјељење. Немогуће је да међународна заједница користи силу да би очувала једну вјештачки креирану државу, и да истовремено њеним народима, Србима и Хрватима, оспорава право на самоопредјељење", рекао је Хајнц-Кристијан Штрахе, вицеканцелар Аустрије у интервјуу за нашу Телевизију.

Иако ниједном није споменуо ријечи као што су отцјепљење, независност или насиље међународне заједнице, него само право на самопредјељење народа, све то му је стављено у уста у извјештајима националних медија. Због тога се још једном огласио саопштењем.

"Поштујемо суверенитет државе БиХ у којој живе три народа. Од Дејтонског споразума постоји државна структура босанско-хрватске Федерације и Република Српска. Оба дијела земље бирају свог предсједника и парламент. Десет кантона има сопствене законе и извршну власт. До данашњег дана постоји и међународни мандат са високим представником. Исто тако поштујемо и право на самоопредјељење народа", истакао је Хајнц-Кристијан Штрахе.

Све ово само је наставак напада на Слободарску партију, који су услиједили након недавног састанка једног од функционера ове странке Јохана Гуденуса са предсједником Српске Милорадом Додиком, у Бањалуци.

Само што је, у недостатку правих аргумената, посегнуто за оним измишљеним, упозорио је, између осталих, и Дојче веле.

Из Слободарске партије Аустрије, због тога, разматрају и могућност покретања тужбе против "Стандарда", који је први објавио лажну вијест.