latinica  ћирилица
19/01/2018 |  19:14 | Аутор: РТРС

"Вољеној српској земљи"- још један концерт Јапалкана у Србији (ВИДЕО)

Због великог интересовања публике, јапанска музичка група Јапалкан одржаће још један концерт балканске музике "Српски концерт - вољеној српској земљи" у Србији.
ЈапаЛкан - Фото: Screenshot/YouTube
ЈапаЛканФото: Screenshot/YouTube

Концерт ће бити одржан у суботу од 19 часова у Центру за културу и образовање Раковица.

Јапалкан је одлучио да српској публици поклони још један концерт, пошто су карте за наступ у петак, 19. јануара 2018. године, у Установи културе "Вук Стефановић Караџић", подијељене великом брзином.

Наступе ове занимљиве јапанске групе, познате по неговању балканског мелоса и извођењу музике са ових простора, у Србији, омогућила је компанија Јапан тобако интернешенел, у сарадњи са Амбасадом Јапана у Србији.

Наоки Хишинума, фронтмен и главни вокал групе, који свира и трубу, тубу и флугелхорн, основао је Јапалкан 2014. године заједно са професионалним музичарима који су, захваљујући својим извођењима, познати не само у Токију, већ и широм Јапана.

Свој назив група дугује појмовима "Јапан" и "Балкан" који су симболично спојени, чиме ови умјетници желе да пошаљу поруку разумијевања и пријатељства двије културе, као и да музичка умјетност не познаје границе.

Хишинума, осим са Јапалканом, наступа и са свјетски познатим оркестром Шибуса ширазу, са којим је обишао велики број европских држава, укључујући и Словенију.

Јапалкан је 2015. године објавила албум под називом "Ајде! Ајде! Ајде!", а 2017. мини албум "Месечина". На њиховом репертоару налазе се неке од најпознатијих пјесама, као што су "Месечина", "Ајде Јано", "Едерлези" и "Нишка бања".

Поред наступа на српском језику и јединственог споја музичких инструмената, цјелокупном значајно доприносе аутентичне српске народне ношње и опанци, које су чланови групе добили од једне породице из Шумадије, пошто су овдашњи медији писали о њиховом раду средином 2017. године.

Извор: Агенције