latinica  ћирилица
19/01/2018 |  19:51 ⇒ 20/01/2018 | 16:41 | Аутор: РТРС

Дан Републике споран, а префикс "босански", иако укинут, и даље у употреби?! (ВИДЕО)

У посљедњих мјесец дана, готово да није било политичара и медија у Федерацији БиХ, који обиљежавање Дана Републике Српске није назвао неуставним. Истицали су да се прославом 9. јануара крши одлука Уставног суда БиХ. Међутим, чињеница је да у Федерцији игноришу многе пресуде и одлуке овог суда, међу којима и ону о називима општина и градова у Републици Српској. Иако званично укинут, придјев "босански" редовно се користи, чак и у институцијама БиХ.
Префикс босански - Фото: РТРС
Префикс босанскиФото: РТРС

Уставни суд БиХ 2012. године дефинитавно је ставио тачку на апелације, које су подношене на називе општина и градова у Републици Српској.

У Закону о територијалној организацији, који је 2009. године усвојила Народна скупштина, из назива неколико општина избачен је придјев босански.

Апелацију бошњачких политичара, који су тврдили да је тиме повријеђен бошњачки национални интерес, суд није уважио, сматрајући да у томе нема ништа спорно. Суд је тада наложио и Парламентарној скупштини БиХ да у року од пола године у закон угради само оне називе општина који су важећи у Републици Српској.

"Ми и дан данас добијамо одређена документа из Федерације БиХ у којима пише и насловљена су на Босански Нови. Ово више није Босански Нови, ово је Нови Град", рекао је начелник те општине, Мирослав Дрљача.

Нови Град, међутим, није усамљен случај. Непоштовање ове одлуке Уставног суда БиХ, у који се политичари у Федерацији заклињу, посебно је видљиво на путоказима у овом ентитету. Поред назива Брод, Шамац, Дубица и Градишка и даље се уредно налази неуставни придјев "босански".

"То је стари назив који се више не користи. Зна се да је овдје Брод и то је пристојан назив за ово мјесто", истакао је начелник општине Брод, Илија Јовичић.

Назив Босански Брод одавно се већ не користи. Иста ситуација је и са Градишком.

"Воља грађана Градишке је то да они живе у Градишци и то је тако, зна се гдје је Градишка", нагласио је начелник општине Градишка, Зоран Аџић.

А на листи инстутуција, које игноришу званичне називе градова и општина у Републици Српској нису само путарска предузећа, већ и Савјет министара и Предсједништво БиХ. На њиховим званичним сајтовима још су видљиви називи, који у званичним и службеним документима и презентацијама не би смјели да се користе.

"Како институције то да ријеше када се ни саме не придржавају прописа и закона", пита се Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

"Мени више смета то што они не могу да изговоре пуни назив Република Српска него увјек користе тамо неку скраћеницу ЕР ЕС, што је стварно непримјерено“