latinica  ћирилица
20/01/2018 |  15:48 ⇒ 21/01/2018 | 08:48 | Аутор: РТРС

Пут којим се рјеђе иде - млади брачни пар који живи од пољопривреде (ВИДЕО)

Двадесетпетогодишњи Војислав Лукић из Сувог поља код Бијељине, аутомеханичар по струци, имао је могућност да оде у Њемачку код оца и тамо живи и ради, што је сан многих његових вршњака. Али Војислав је изабрао родно село и пољопривреду на породичном имању. Засновао је породицу, производи житарице, млијеко, тови јунад и срећан је што је остварио свој сан.
Млади пољопривредници - Фото: РТРС
Млади пољопривреднициФото: РТРС

Није желио да оде у туђу земљу и остави имање да зараста у коров. Први аутомобил који му је поклонио отац, продао је и купио комбајн. Данас има фарме за тов и производњу млијека,сије житарице и услужно обрађује земљу другим пољопривредницима. 

"Свиђа ми се овдје овај живот на селу и да овдје радим. Неко не воли и једва чека да оде тамо, али није ни тамо лако. Мени је овдје добр , волим то да радим и пошто волим мени је овдје баш фино", иујавио је Лукић.

У фарми има 20 музних грла. Мјесечно испоручи око 10 хиљада литара млијека. Од када кравама пуштају музику, каже, млијечност се знатно поправила.

"Има скоро петнаест година и никада се радио није угасио. Знам сигурно, када би радио угасио да би дошло до мањка млијека", додао је Лукић.

Супруга Живана, економски техничар –банкарског смјера, добро се снашла у пољопривредним пословима .

"Имала сам могућност да нађем посао  али пошто муж се бави овим, одлучили смо да ту останемо. То радимо и завољела сам, уопште немам проблем и све ми иде од руке", навела је супруга Живана Лукић.

У породици живе и раде четири генерације. Све што зна о пољопривреди научио је од дједа који је увијек ту када затреба помоћ.

"Вукао ја сам с волом. Ако један не може да вуће, ја ставим  своје раме и вучем. Сад имамо трактор и комбајн. Нема кризе никакве, ако хоћеш да радиш, ако нећеш и немаш ништа", истакао је дједј Миодраг Лукић.

А Лукићи имају, богато имање, пољопривредне машине, изградили су и нову фарму да би проширили производњу, и што је најважније, имају срећну и сложну породицу.