latinica  ћирилица
21/01/2018 |  10:39 | Аутор: РТРС

Јоксимовић: Вучићева посјета-порука Србима на КиМ да је Србија уз њих

Посјетом Косову и Метохији предсједник Србије Александар Вучић послао је поруку тамошњим Србима да је Србија уз њих и да је спремна да помогне њихов опстанак у срединама у којима живе, изјавила је предсједник Центра за спољну политику Александра Јоксимовић.

Она је оцијенила да је Вучићевом посјетом неколико дана послије убиства лидера Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливера Ивановића, Албанцима упућена важна порука да ће Србија наставити политику мира, чинити даље потезе да се разријеши безбједносна ситуација, као и да се Србима гарантује безбједност.

Јоксимовићева је за Радио-телевизију Србије оцијенила да би ускоро могао да се очекује и наставак преговарачког процеса Београда и Приштине.

Говорећи о региону, Јоксимовићева је навела да је највећи изазов данас проналажење рјешења за назив Македоније и оцијенила да ће међународна заједница извршити притисак на све актере да се дође до рјешења.

Поводом упозорења Стејт департмента на могуће терористичке нападе у БиХ, Јоксимовићева је оцијенила да је регион Балкана мање угрожен од других европских центара.

"Статистика каже да је по глави становника из БиХ и Косова и Метохије отишао највећи број људи да се придружи `Исламској држави` и да ће се они у неком тренутку враћати, али сматрам да је ово, ипак, регион који је мање угрожен од других европских центара", каже Јоксимовићева.

Извор: СРНА