latinica  ћирилица
21/01/2018 |  12:19 ⇒ 22/01/2018 | 08:04 | Аутор: РТРС

Демонстрације због ријечи "Македонија" у рјешењу спора Атине и Скопља (ВИДЕО)

Више од 100.000 демонстраната протестовало је у центру Солуна протестујући против употребе ријечи "Македонија" у било каквом рјешењу спора између Атине и Скопља због имена бивше југословенске републике.
Грчка: Масовне демонстрације због имена Македоније (Фото: gulf-times.com) -
Грчка: Масовне демонстрације због имена Македоније (Фото: gulf-times.com)

Најмање 500 аутобуса са демонстрантима из цијеле Грчке стигло је данас у Солун, гдје се одржаo први велики протест откако су се Атина и Скопље овог мјесеца сагласили да обнове напоре у циљу рјешавања 25-годишњег спора.

Организатори протеста тврде да се окупило 400.000 људи, док полиција незванично процјењује да се окупило 100.000 демонстраната, преноси АП. 

У протестима, који нису повезани ни са једном политичком партијом, учествују свештеници, чланови македонских синдиката из сјеверне Грчке, конзервативни и социјалистички локални политичари и војни пензионери.

Док су са звучника гласно свирале пјесме легендарног грчког композитора Микиса Теодоракиса, демонстранти су узвикивали слогане "Грчка - Грчка - Македонија", "Нема дуплог имена, нема више издаје", "Македонија је Грчка", навео је портал greekreporter.com.

"Постоји само једна Македонија и она је грчка", поручују протестне групе на видео-снимцима објављеним на интернету.

Протест протиче у мирној атмосфери, са неколико чарки које су се догодиле између демонстраната и анархиста обучених у црно који су покушали да се убаце међу демонстранте. 

Организатори су претходно навели да очекују десетине хиљаде људи на данашњим протестима у Солуну, док је у сјеверној Грчкој планирано још скупова.

Овонедјељни преговори између главних преговарача Грчке и Македоније, под посредовањем дипломате УН Метјуа Нимица, нису донијели конкретне резултате.

Ипак, неки приједлози везани за име су изнети на преговарачки сто, наводе локални медији.

У интервјуу за македонску телевизију Сител, Нимиц је открио да је његов предлог рјешења достављен властима Грчке и Македоније и да је написан на четири странице.

Прошлонедјељна анкета показала је да већина Грка не жели да се ријеч "Македонија" употреби ни у једном рјешењу, наводи Ројтерс.

Извор: РТС, Танјуг, АФП