latinica  ћирилица
21/01/2018 |  15:52 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Домаћи енергетски систем у континуитету пласира билансне вишкове (ВИДЕО)

Захваљујући повећаним дотоцима у хидроакумулације у Републици Српској, од децембра домаћи енергетски систем у континуитету пласира билансне вишкове електричне енергије системима у окружењу. Тендер је расписан и за први квартал, с обзиром на то да све електране раде пуним капацитетом.
Хидроелектране - производња - Фото: РТРС
Хидроелектране - производњаФото: РТРС

Децембарске кише дјелимично су поправиле, али не и надокнадиле хидролошку годину. Систем је потпуно стабилизован, па је до краја 2017. пласирано око двјесто гигагаватчасова вишкова струје, у вриједности од приближно шеснаест милиона марака

"Већ показатељи за фебруар говоре да ћемо остварити билансне вишкове и да ће електране радити пуним капацитетом", истакла је портпаролка МХ Електропривреде Републике Спрке Ана Бокоњић Буха. 

Најнижа, прошлогодишња кота хидроакумулације "Билећа", оставила је негативан економски ефекат. Тренутне залихе воде знатно су веће од плана, што допушта континуирану производњу.

"То је показала прва половина овога мјесеца, тако да смо план и пребацили. Оно што је укупан план у 2018. години, јесте 1.062 гигаватчаса, а у овом моменту смо произвели неких 55 гигаватчасова", рекао је директор ЗП Хидроелектране на Требишњици а.д. Гордан Мишељић.

Јануарски план пребациле су ХЕ Бочац и ХЕ Вишеград. У хидроенергетском систему Требишњица сви агрегати су у погону. 

Кота најзначајније домаће хидроакумулације, Билећа, износи 389 метара и има тренд раста. Залихе воде, претворене у енергију, износе 953 гигавачаса.

Хидроелектране на Требишњици оствариле су добру производњу и на међудотоку, води у сливу између брана Требиње 1 и Требиње 2. И наредни период доноси нове падавине.

"Још увијек постоји добар акумулациони простор, тако да можемо прихватити воду која буде дошла у билећку акумулацију", каже Мишељић.

Првог јануара, Електропривреда је расписала тендер за продају вишкова струје. 

"Ради се о количини од 110 гигаватчасова, на основу чега ће Електропривреда Републике Српске приховдовати четрнаест милиона марака", нагласила је Бокоњић Буха.

Овогодишњи план производње Електропривреде Српске, износи 5.591 гигаватчас електричне енергије.