latinica  ћирилица
21/01/2018 |  15:56 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Високе температуре погодују житарицама – ратари задовољни усјевима (ВИДЕО)

Неуобичајено високе температуре ваздуха у децембру и првих дана јануара погодовале су развоју озимих житарица. Пшеница је избокорила, има добро развијен коријен и без икаквих проблема може да поднесе ниске температуре и до -17 степени. И уљана репица је у добром стању и за сада нема опасности од појаве болести. Једини проблем је недостатак влаге у земљишту.
Стање усјева - Фото: РТРС
Стање усјеваФото: РТРС

Блага зима и прољећне температуре погодовале су развоју озимих житарица. Вегетација од сјетве до сада готово да није прекидана, па је и пшеница која је засијана у касним роковима сјетве, у добром стању. Пољопривредници задовољни усјевима.

"Ево видим, како ми кажемо, није спавала, вјечито је била будна. И сада је будна и пшеница је у доброј ситуацији. Шта ће бити даље, не знам, али претпостављам да ће то бити једна од јако добрих година", рекао је Перо Драгојловић из Амајлија.

Повољна температура омогућила је да озиме житарице имају добро развијен коријен и до четири стабла у бокору. У овој развојној фази могу поднијети температуру до -17 и без сњежног покривача.

Др Драган Зарић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди истиче: 

"Озиме стрнине су у доброј кондицији, овај примјер говори да је бокорење завршено. Били су повољни услови, јер се зна да је до 19 степени оптимална температура за бокорење".

Вријеме је погодовало и уљаној репици која је у одличном стању. Има лисну резету од 9-11 листова и добро подноси ниске температуре.

"Ако кажемо за стрна жита да могу издржати од -17 она негдје до -10 степени то је оно што може да поднеса са или без сњежног покривача. Ако има сњежни покривач може и до -20", додао је Зарић.

Стручњаци подсјећају пољопривреднике да проверавају стање усјева, јер топло вријеме погодује појави штеточина, а може се ускоро очекивати и појава биљних болести које могу знатно умањити приносе.