latinica  ћирилица
21/01/2018 |  16:14 | Аутор: РТРС

Научници корак ближе рјешавању мистерије у Египту

Мистерија гроба супруге једног од најпознатијих владара древног Египта на корак је ближе расвјетљавању.
Мистерије у Египту - илустрација - Фото: Getty Images
Мистерије у Египту - илустрацијаФото: Getty Images

Египтолози су у Долини краљева открили гробницу за коју вјерују да припада Анкесенамон, супрузи Тутанкамона. Ако се претпоставка покаже тачном, то би могло да помогне у разоткривању судбине супруге дјечака краља, која је изненада нестала из историјских записа након њеног другог брака, пише Дејли мејл.

Открили гробницу, али не знају чија је

Вјерује се да је ова дјевојка имала трагичан и кратак живот током ког се удала за свог оца, свог дејда, а затим и свог полубрата Тутанкамона. Археолози су почели с ископавањем подручја око гробнице за коју вјерују да садржи њено тијело.

Почетак ископавања објавио је познати египтолог и бивши египатски министар за антиквитете и баштину Захи Хаваз. Он је открио наводну гробницу у близини гробнице фараона Аја у јулу 2017.

Локација се налази у Долини мајмуна, унутар подручја Долине краљева.

"Сигурни смо да је на том подручју скривена гробница, али још не знамо коме припада", рекао је Хаваз летос након открића гробнице.

Бракови унутар краљевске лозе

Након изненадне смрти Тутанкамона, који је владао од 1332. до 1327. године прије нове ере, Анкесенамон се удала за Аја, који га је наслиједио и владао од 1327. до 1323. године прије нове ере.

Анкесенамон је била треће дијете фараона Енкатона и Нефертити, рођена је око 1348. године прије нове ере. Неки записи наводе да се након Тутанкамонове смрти преудала за свог дједа, а други како је прије тога на кратко била и супруга свог оца.

Тутанкамон своју славу не дугује дјелима која је починио за живота, јер се по томе сматра фараоном од мање важности, већ чињеници како је његова гробница пронађена готово нетакнута, и до сада остаје најкомплетнија гробница египатског владара икада пронађена.

Извор: Б92, нет.хр