latinica  ћирилица
22/01/2018 |  09:09 ⇒ 11:07 | Аутор: РТРС

Радници зеничке Жељезаре почињу штрајк глађу

Радници Жељезаре Зеница данас ће почети штрајк глађу.
Жељезара - Штрајк (Фото:Avaz / RAS Srbija) -
Жељезара - Штрајк (Фото:Avaz / RAS Srbija)

Штрајк глађу најавили су у петак, након што нису успјели да разговарају са федералним министром Нермином Џиндићем и генералним директором Арселор Митала Зеница Бију Наиром.

Авдија Халиловић, предсједник Синдиката радника Жељезаре, рекао је за Н1 да ће бити одржан састанак са радницима.

- Највјероватније од пола 10 почињемо штрак глађу. Ишли смо на блокаду путева, на не знам колико састанака, имали смо обећања да ће се ријешити питање радника, 13 плата нам се дугује, не можемо више издржати, немамо од чега прехрањивати породице. Ми више немамо шта разговарати, требају показати на дјелу оно што су нам обећали. Тражимо да се почне дјеловати. Доста је састанака и приче. Сви обећавају нико дјелом не показује - рекао је Халиловић.

Радници су огорчени, јер је зеничка Жељезара од прошле седмице званично у стечају. Сам приједлог о стечају Општинском суду доставила је Жељезара коју заступа директор Сафет Бербић. Као разлог се наводи платна неспособност и немогућност пословања.

Будућност је неизвјесна за више од 340 радника. Од августа прошле године им, кажу, није исплаћено ништа, а послодавац им дугује тринаест плата. Радници траже почетак преговора с Миталом у вези са Радном јединицом, исхрану, исплату заосталих плата, те увезивање стажа за посљедњих 16 година.

Извор: Н1