latinica  ћирилица
22/01/2018 |  09:11 ⇒ 09:12 | Аутор: РТРС

САД: Трећи дан финансијске блокаде

Лидер већине у америчком Сенату Мич Меконел одгодио је гласање о финансирању Владе до данас послијеподне, након што су пропали двопартијски преговори групе сенатора.
Конгрес Сједињених Америчких Држава (Фото: Sputnik/Flickr) -
Конгрес Сједињених Америчких Држава (Фото: Sputnik/Flickr)

"Тек морамо да постигнемо споразум о путу напријед који ће бити прихватљив за обје стране", рекао је вођа мањине демократа Чарлс Шумер.

Док су ефекти финансијске блокаде овог викенда били релативно ограничени, наставак значи да ће стотине хиљада радника остати код куће и биће погођене кључне федералне агенције, пише данас "Вашингтон пост".

Лист подсјећа да је главни камен спотицања двије стране питање миграната.

Службе од есенцијалног значаја ће радити, али је Кип слободе већ погођен.

Споменик је затворен јуче, али је гувернер Њујорка Ендру Куомо рекао да ће се послужити државним средствима како би исплатио раднике на дневном нивоу и поново отворио популарну туристичку дестинацију.

Републиканци су рекли да неће да преговарају о миграцијама док Влада поново не проради. Демократе траже да закон о краткорочном финансирању мора да укључи заштиту младих недокументованих миграната.

Према захтјеву демократа, прије усвајања ребаланса, или коначног буџета за ову фискалну годину, Конгрес треба трајно да ријеши статус 800.000 миграната који су као дјеца од девет година, или млађа, илегално ушла са родитељима у САД.

Извор: СРНА