latinica  ћирилица
22/01/2018 |  10:18 | Аутор: РТРС

Чавара: Тежње ка унитарној БиХ - разарајуће

Предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара рекао је да се у БиХ дошло у ситуацију да се иде у смјеру стварања унитарне државе, што Србе тјера на отцјепљење, а Хрвате да теже трећем ентитету, те навео да је потребна измјена Изборног закона ради враћања начелима Вашингтонског и Дејтонског мировног споразума.
Маринко Чавара (фото: oslobođenje.ba) -
Маринко Чавара (фото: oslobođenje.ba)

- Пробошњачке и пробоасанске странке идентично настоје да промијене политички систем, а онда и уређење земље да би владали најбројнији, а то су Бошњаци - каже Чавара.

Према његовим ријечима, када се јавно покушава наметнути рјешење чији је циљ прегласавати један народ и наметати му представнике онда се сам намеће закључак да бошњачке политичке елите не желе добро овој земљи.

Према његовим ријечима, нормално је да Хрвати, али и Срби, неће пристати на рјешење које није резултат договора три конститутивна народа.

- Таква политика тјера Србе тражити рјешење изван БиХ са циљем успостављања самосталне Републике Српске. С друге стране, ако се не жели спровести закон, држати се Устава и одлука Уставног суда о избору легитимних представника, те се проналазе неуставна рјешења кроз федерални Парламент, онда је логично да Хрвати све чешће говоре - па нема нам другог рјешења, осим трећег ентитета - рекао је Чавара за Вечерњи лист, издање за БиХ.

Он напомиње да оваква ситуација треба да буде упозоравајућа за све у БиХ, да се траже рјешења која подразумијевају поштивање основних начела демократије да свако има право бити биран, али и да сваки колективитет има право на легитимно представљање, што је гарантовано уставима БиХ, ФБиХ и кантона.

- Ако не можемо обезбједити да се мијења Устав и Изборни закон, онда морамо тражити рјешења на неки други начин - нагласио је Чавара.

Одговарајући на питање да ли има разлога за распуштање Парламента ФБиХ, Чавара је рекао да је мања штета распустити парламент ако се наставе стварати напетости, доносити штетне одлуке.

- Искористићу своја овлашћења, ако процијеним да је то потребно - рекао је Чавара.

Извор: СРНА