latinica  ћирилица
22/01/2018 |  10:26 | Аутор: РТРС

Кустурица пише кинески роман по идеалу Достојевског

Режисер Емир Кустурица изјавио је, поводом најава да ће снимити филм у Кини, да пише кинески роман на трагу идеала литературе Фјодора Михајловича Достојевског који говори о човјеку који упада у невоље раног капитализма, односно транзиције у тој земљи.
Емир Кустурица - Фото: РТРС
Емир КустурицаФото: РТРС

- Дакле, стварам лик од кнеза Мишкина и Раскољникова. То ће бити један човјек, у овом случају. Морална дилема коју он треба да разријеши је, такође, дилема Достојевског - појаснио је Кустурица.

Кустурица додаје да је ријеч о човјеку чија кћерка расте, а он упада у невоље тог раног капитализма.

- Односно, у транзицији у којој се налази Кина, у том силном обрту који производи људске драме, гдје у једном тренутку тај човјек бива изложен питању, кад више не може да враћа зеленашу лову, он га упути на његову ћерку и предложи му да његова ћерка буде, заправо, враћање дуга том богатом човјеку - рекао је Кустурица за Б92.

Одговарајући на питање да ли су се млади из свијета филма, који су до сада посјећивали фестивал Кустендорф на Мећавнику, приближили филмским великанима због којих су и долазили, Кустурица каже да су у Мећавник увијек долазили људи који се, некако, уклопе у концепт у коме је људска идеја већа од самог човјека, а једнако важна као и људски живот.

Он је навео да је Мећавник дефинисан недостатком симптома савременог свијета и да никада није привлачио криминалце са златним ланцима, нити су ту биле старлете.

Кустурица каже да човјек на Мећавнику нема ниједан утисак о томе да живи у времену у коме су напућене усне и затегнута лица у фотошоповима бијег од стварности и гдје се све одвија у фикцији произведеној да човјека одврати од његове природе и његове суштине.

- Овдје је све обрнуто. Овдје је, заправо, прво гравитационо постављена та главна пројекција која има високу резолуцију и добар квалитет звука, што није карактеристика наших фестивала. Онда се ту стекну сви који ту треба да буду. Ту нема нико ко не треба - рекао је Кустурица.

Прослављени српски режисер напомиње да су на Факултету драмских умјетности учили људе да не треба да стварају филмове како он ради, а да су на првој години факултета имали забрану да долазе на Мећавник, а онда су се волшебно окренули.

Кустурица сматра да је веома значајно да се примјењују свјетски рецепти кинематографије, а не уско гледање на филм, те истакао да на Мећавнику влада закон интернационалности, јер је интернационалност судбина човјечанства.

- Овдје су сви дочекани са набољом намјером и упаво узори о којима говорите заправо су данас расточени и све их је мање... Све је то негдје стало осамдесетих година. А то само говори да тај центар свјетског идеализма, што је био Холивуд негдје до седамдесетих година, заправо доживљава своју супротност и он постаје као негативно одређење - каже Кустурица.

Он сматра да мејнстрим, нажалост, никада неће бити побијеђен зато што ће технолошки процес да изведе филм на потпуно други колосијек, а филм ће све мање бити средство које обједињује људе у катарзичним моментима на великом екрану.

- Гледајући филм заједно - филм постаје стварно већи од живота, како је тврђено у Холивуду. А данас је све мањи и мањи, јер су то простори у којима се једу хамбургери, телефонира, праве селфији и гласно прича - рекао је Кустурица.

Он је оцијенио да ће се филм, ипак, управо захваљујући снази младих људи, изборити кроз тражење алтернативних путева и већ постојећих комуникација које иду од мобилних телефона до тих "нетфликса" и чуда, који су му већ нанијели штету.

- Али, треба бити оптимиста и вјеровати да ће управо ти млади људи, не само ови који дођу овдје, него и они који су заражени том врстом филма, заправо да пренесу нас и направе неки догађај којим ће да изведу неку тиху револуцију и упуте нас на стварну људску драму и на све што вриједи у људском животу и што је транспоновано филмском траком - каже Кустурица.

Кустурица је навео да Нетфликс дјелује тржишно и да за седам долара да човјеку да види колико год може да види филмова у мјесец дана.

- А један ритуални излазак у биоскоп који може да се претвори у љубавну причу, који може да буде и тренутак скривања од неког рата који долази или било шта друго, он ће имати све мање шансе. Али, не треба бити песимиста. Углавом, то ће се исјецкати на милион нових виђења филма у коме ће, опет, своје мјесто имати, веће него што сад има, филм који је паметан, а није глуп - поручио је Кустурица.

Извор: СРНА