latinica  ћирилица
22/01/2018 |  11:06 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Горње Ратково: Прича о вриједној и сретној породици Кочић (ВИДЕО)

У Рибнику ћете трагајући наићи на Бунарево, а у Бунареву на Горње Ратково.
Прича о вриједној и сретној породици Кочић - Фото: РТРС
Прича о вриједној и сретној породици КочићФото: РТРС

Ту, кога год да питате знају ли ко су Кочићи и јесу ли заиста тако вриједни као што ови с телевизије причају, добиће потврдан одговор.

Вриједни јесу, добри јесу и спремни су за упознавање с вама.

Таман кад вам у животу лађе потону и изгубите вјеру у доброту, јединство, марљивост и породицу, баш тад треба да се сјетите људи који на својим плећима носе огромна домаћинства.

Не она која су се ту створила лако, чије се поријекло не зна или се од срамоте успут изгубило, већ домаћинства, јаким плећима подигнута и жуљевитим рукама изграђена.

У једном малом селу, које шибају оштре зиме, какве само Мањача познаје, живе вриједни Кочићи.

Отац, мајка, њихово петоро дјеце, три снахе и петоро унучади.

Многи ће рећи, кућа пуна граје и смијеха. Јутра им почињу рано, а ноћи завршавају и сувише касно, али не фали им ништа, довољно су вриједни да се и с највећим мукама лако боре.

Ова вриједна породица чврсто вјерује у сваког свог члана. Тако марљиви и добри, живи су стуб домаћинства које расте из дана у дан.

У тренуцима у којима је тешко пронаћи младе људе спремне за тежак рад какав село једино и познаје, Кочићи су прави драгуљи, спремни да нам врате наду у боље сутра.

Породица је срж сваког новог дана веселих Кочића. Код њих се јасно зна ко је глава куће, уважавају се, поштују, воле, помажу.

А посла је много. Жуљевите руке и хитре ноге на све стране стигну. Богатство је велико, једнако колико и проблеми, али о њима се мало прича, спомену се таман толико да се зна како је и вриједнима, који све стижу и могу сами, помоћ потребна, бар у виду основних услова за живот, јер данас то пут и струја јесу, поготово кад на хиљаду грла стоке имате.

И зато вреднујте оне велике међу нама, вреднујте ту грчевиту борбу за боље сутра, за снажно село, за живот у којем је породица на трону домаћинства.

Вјерујте у добре људе, марљиве душе и чисто срце.

Вјерујте да и даље такви међу нама постоје.