latinica  ћирилица
22/01/2018 |  11:16 ⇒ 11:16 | Аутор: РТРС

Кина позвала Русију на отпор Америци

Кина и Русија морају заједно да се супротставе притиску САД, изјавио је војни аташе Амбасаде Кине у Русији, генерал-мајор Куи Јанвеи.

"САД и западне земље у европском дијелу обуздавају Русију, а у азијском дијелу обуздавају Кину", истакао је Куи Јанвеи, наводећи да су недавно САД такође објавиле да на сјеверу Сирије намјеравају да направе "пограничне снаге безбједности".

"Мислим да Кина и Русија морају да уложе заједничке напоре да би се супротставиле глобалним пријетњама, као и изазовима САД и њихових савезника како би осигурале мир и безбједност не само у /својим/ регионима, већ и у цијелом свијету", нагласио је војни аташе.

Он је на састанку са предсједником Одбора за одбрану и безбједност Савјета Федерације Русије Виктором Бондаревом, напоменуо да нова америчка стратегија одбране посматра Кину и Русију као пријетњу САД, преноси "Спутњик".

Раније је Пентагон у својој новој стратегији назвао ривалство са Русијом и Кином као један од приоритета и затражио додатна улагања за стратешко супротстављање овим државама. Америчко Министарство одбране сматра да Москва и Пекинг представљају пријетњу за безбједност и просперитет САД.

Извор: СРНА