latinica  ћирилица
22/01/2018 |  12:00 ⇒ 12:04 | Аутор: РТРС

Робот добио отказ у супермаркету послије само седам дана

Изгледа да нам роботи, ипак, још неко вријеме неће преузети већину послова.
Фабио на радном мјесту - Фото: РТС
Фабио на радном мјестуФото: РТС

Робот Фабио који је осмишљен као помоћник купцима у супермаркетима добио је отказ послије само седам дана. Фабио се трудио, али је збуњивао купце и давао погрешне информације.

"Шопбот" (енглеска кованица настала од речи куповина и робот) направљен је по замисли стручњака са Универзитета Хериот-Ват, пише шкотски лист Хералд.

Модел који носи име Фабио добио је посао у једном супермаркету у Единбургу. Одлично је почео, нудио је бесплатне узорке, препоручивао производе, купци су били одушевљени, било је ту загрљаја, комплимената...

Међутим, убрзо је све пошло низбрдо.

Када је једном купцу била потребна помоћ око проналажења сира, умјесто јасних упутстава робот је штуро одговорио “У расхладним витринама“. Још један од проблема била је бука која је у неким случајевима потпуно онемогућавала робота да разумије питања купаца.

- Нажалост, Фабио се није показао онако како смо се надали. Људи су га избејгавали. Мучио се док се кретао између рафова, поготово по клизавом поду, али и при давању упутстава, рекла је власница продавнице Луиса Маргиота.

Када су роботу саопштили да му неће обновити уговор, он је питао: Да ли сте љути? То је расплакало неке од запослених у радњи јер су га колеге, упркос недостацима, завољеле.

- Нисмо очекивали овакву реакцију радника и то да ће се везати за њега. Мислили смо да ће га доживјети као конкуренцију јер ради њихов посао, али десило се управо супротно, објаснио је Оливер Лемон, директор једног одсјека при Универзитету Хериот-Ват.

Извор: РТС