latinica  ћирилица
22/01/2018 |  12:39 | Аутор: РТРС

Закон о укидању Специјалног суда прослијеђен Влади самопроглашеног Косова

Предсједништво парламента самопроглашеног Косова прослиједило је Влади приједлог закона о укидању Специјалног суда, јављају приштински медији.
Самопроглашено Косово - скупштина - Фото: РТРС
Самопроглашено Косово - скупштинаФото: РТРС

Предсједништво парламента је на овај начин пребацило ову проблематичну иницијативу влади Рамуша Харадинаја, која треба да одлучи да ли ће се расправа о укидању Специјалног суда наћи пред посланицима.

Шеф Посланичке групе покрета "Самоопредјељење" Глаук Коњуфца изјавио је након сједнице Предсједништва да је сада на Влади да одлучи шта мисли о Специјалном суду, тако да то за сада нема никакве везе са косовском скупштином.

- Овога пута постојао је кворум од четири члана и одлучено је да иницијатива посланика за опозив оде у владу. Дакле, постоји напредак у овој иницијативи - рекао је Коњуфца након сједнице Предсједништва.

Иницијативу су покренула 43 посланика уз подршку неколицине косовских званичника, укључујући предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија и премијера Рамуша Харадинаја, док се предсједник парламента Кадри Весељи недавно дистанцирао од покушаја укидања суда, махом због жестоког притиска Американаца.

Иницијатори покушаја да се укине Специјални суд су из четвртог покушаја успјели да прогурају овај акт кроз Предсједништво парламента, пошто то тијело на претходна три састанка није успјело да скупи кворум.

Нејасно је које ће потезе повући влада Рамуша Харадинаја, пошто су га амерички званичници посљедњих дана у више наврата упозоравали да "неће проћи некажњено ако Специјални суд буде укинут".

- Желим да будем јасан. Посланици који подржавају ову иницијативу и политичари који је предводе упркос томе што то поричу, биће изложени конкретним и тешким посљедицама уколико иницијатива успије. Они то знају, ми смо им то рекли - навео је амерички амбасадор у Приштини Грег Делави у поруци објављеној на сајту америчке Амбасаде.

Извор: СРНА