latinica  ћирилица
22/01/2018 |  12:41 | Аутор: РТРС

БиХ статус кандидата за чланство у ЕУ добија наредне године

Стратегија проширења ЕУ, под називом "Вјеродостојна перспектива проширења за западни Балкан" биће представљања 6. фебруара на пленарној сједници Европског парламента у Стразбуру.
БиХ и ЕУ - Фото: илустрација
БиХ и ЕУФото: илустрација

Колегијум Европске комисије, којим ће предсједавати предсједник Жан-Клод Јункер, састаће се тог јутра у Стразбуру и до поднева ће усвојити коначан текст стратегије. Комесар за европску сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан представиће стратегију пред посланицима Европског парламента истог дана  и тада ће бити објављен тескт документа.

Према писању медија који су имали увид у стратегију, документ ће обухватити опште смјернице за бржи процес интеграције свих земаља региона, као и конкретније датуме за процјену постигнутог у Црној Гори и Србији.

Према временском оквиру Европске комисије, 2019. година ће бити кључна за земље западног Балкана. Те године се очекује потписивање документа о "свеобухватној нормализацији односа" између Србије и самопроглашеног Косова, док би Албанија и Македонија требало да отворе приступне преговоре са Бриселом, а БиХ да добије статус кандидата за чланство у ЕУ.

Извор: СРНА