latinica  ћирилица
22/01/2018 |  14:59 | Аутор: РТРС

Марковић: Црнадак има најмање права да говори о парламентарним истрагама

Члан парламентарне делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Милица Марковић изјавила је Срни да министар иностраних послова у Савјету министара Игор Црнадак "има најмање права и кредибилитета да говори о парламенарним истрагама".
Милица Марковић - Фото: СРНА
Милица МарковићФото: СРНА

- Министар Игор Црнадак користи институцију БиХ како би покрио себе јер је најомраженија личност, кад је ријеч о политичарима на нивоу БиХ и Републике Српске. Он има најмање права и кредибилитета да говори о томе ко кога истражује у БиХ јер је прије неколико мјесеци он био предмет истраге парламентарне истражне комисије Парламентарне скупштине БиХ - истакла је Марковићева, која је посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ.

Она је подсјетила да је парламентарна комисија саслушавала Црнатка поводом информација које су изнијели одређени посланици у парламенту БиХ да "злоупотребљава средства буџетских корисника БиХ одлазећи на поједине дестинације по свијету скоро полуприватно, а да никакву корист и добро није обезбиједио БиХ".

- Одлазио је дакле само да види те дестинације, да тамо проведе неколико дана државним парама и да се врати. Он је најмање кредибилан и моралан да о томе прича - рекла је Марковићева.

Говорећи о анкетном одбору Савјета Европе, она је подсјетила да је то тијело формирано и да бави прикупљањем информација о понашању Азербејџана у Савјету Европе а не о понашању посланика.

- Потпуне су дезниформације да се анкетни одбор Савјета Европе бави појединачно понашањем посланика. Министар Црнадак се позива на материјале које му је обезбиједио ПДП-ов амбасадор Предраг Гргић у Мисији БиХ у Стразбуру - рекла је Марковићева.

Посланик СНСД-а је рекла да је "Гргић, када је те папире пласирао у парламент БиХ, рекао да је све то написао и урадио по налогу замјеника предсједавајућег Представничког дома Младена Босића /СДС/".

Министарство иностраних послова БиХ саопштило је данас да је нетачна тврдња посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ и члана парламентарне делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Милице Марковић да није предмет никакве истраге у Савјету Европе.

Из овог министарства наводе да одлуком Комитета министара Савјета Европе у јуну 2017. године формирано Специјално истражно тијело које је добило мандат да, између осталог, прикупи неопходну документацију и потребне информације у вези са "могућим коруптивним дјеловањем три посланика Парламентарне скупштине Савјета Европе, од којих је један и Марковићева".

Извор: СРНА