latinica  ћирилица
22/01/2018 |  16:31 | Аутор: РТРС

Почиње први Роси фест

На самом почетку године коју је Европска Унија прогласила годином културног насљеђа, у Београду ће бити одржан први међународни музички фестивал — "Роси фест".
Почиње први Роси фест (фото: rossifest) -
Почиње први Роси фест (фото: rossifest)

Током четири дана фестивала, поред свјетских класика, публика ће имати прилику да ужива у стваралаштву еминентног барокног композитора Саломона Росија, чија дјела ће први пут бити изведена на нашем простору, али и у модерном музичком стваралаштву младих композитора који су своја дјела написали специјално за овај фестивал.

Организатори фестивала усмјерени су на промовисање и креирање културног дијалога на релацији јеврејско-српско-европско, као и на прилику да обиљеже јубилеј, 25 година дипломатских односа Србије и Израела, те ће се публици, поред домаћих хорова "Браћа Барух", "Хашира" и "Јеврејског камерног оркестра", као гости представити чувени ансамбл за рану музику "Профети дела квинта" и ансамбл "Ади" из Тел Авива.

"Роси фест" ће имати част да угости и врхунског сопрана из њујоршке "Метрополитен опере" Олгу Макарину, која ће одржати мајсторски курс младим оперским пјевачима, професора Академије за музику и плес у Јерусалиму Одеда Шомрона, који ће одржати мајсторски курс младим диригентима, као и др Данијелу Коен са Универзитета Сорбона. Као чланови Управног одбора фестивала, свој допринос одржавању "Роси феста" дали су и професори Факултета музичке умјетности у Београду, композитор и ректор Универзитета умјетности Зоран Ерић и музиколог Ана Стефановић, која ће одржати и предавање о стваралаштву Саломона Росија.

Извор: Спутник