latinica  ћирилица
22/01/2018 |  17:04 ⇒ 22:34 | Аутор: РТРС

Жариште сукоба са Блиског истока преноси се на Балкан? (ВИДЕО)

Убиство Оливера Ивановића догодило се само неколико дана након што је Стејт департмент упозорио на могуће терористичке нападе у Србији и БиХ, прогласивши други, од могућа четири нивоа опасности.
Безбједност регион - Фото: РТРС
Безбједност регионФото: РТРС

Могу ли се очекивати нове нестабилности, и да ли велике силе жариште хибридног рата са Блиског истока усмјеравају на Балкан.

Да посљедња упозорења Стејт департмента треба схватити озбиљно, посебно након убиства Оливера Ивановића, сматра Мирољуб Јефтић, уредник часописа "Политикологија религије". Каже да су Американци досад избјегавали да говоре о потенцијалним терористичким нападима на овим просторима, иако знају да се кампови за обуку терориста налазе и на Косову и у БиХ.

Мирољуб Јевтић, уредник часописа "Политикологија религије" сматра да су то ствари које треба озбиљно узети у обзир, поготово што постоји безброј информација и аката, који су доводили до свега овога што спомиње Стејт департмент у свом извјештају.

Декан Факултета за безбједност у Бањалуци Предраг Ћеранић истиче да најновија упозорења не доносе ништа ново, али нису јасно наведени прави узроци могућих терористичких напада. Умјесто тога, пропагандним ратом и кампањом против институција на сјеверу Косова и у Републици Српској, води се хибридни рат, који се премјешта са Блиског истока на Балкан. Крајњи циљ је, каже, дестабилизација ових простора, како би се спријечило продирање руског утицаја.

"Ми можемо очекивати и атентате и разне начине ширења лажних вијести, перформанса, па чак и покушаја анимирања младих у смислу неких протеста због измишљених прилика", наводи Ћеранић.

Додаје да је и прича о стварању паравојних формација у Српској дио хибридног рата, и да се на тај начин заправо скреће пажња са главног безбједносног проблема – радикалних исламиста, посебно повратника са сиријског ратишта.

Сличан је став и експерта за борбу против тероризма, Џевада Галијашевић.

"Све је то начин да се терористичким организацијама створи маневарски простор да могу изводити одређене акције", рекао је Галијашевић.

У упозорењу Стејт департмента, објављеном 10. јануара, наводи се да терористи могу да нападну уз мало или никакво упозорење, јавна места, на којима се окупља велики број људи. Недуго након овог упозорења услиједио је атентат на Оливера Ивановића.

Подсјећамо, управо на могућа политичка убиства, и то у режији западних обавјештајних кругова, упозоравали су и из руске Федералне службе безбједности.