latinica  ћирилица
22/01/2018 |  18:44 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Забрана извоза јабука у Руску Федерацију ступила на снагу (ВИДЕО)

Данас је ступила на снагу забрана увоза јабука из БиХ у Руску Федерацију због злоупотребе у трговини.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Према наводима руске инспекције, предузеће из Бијељине је препакивало јабуке поријеклом из Пољске и извозила у Русију уз сертификат, који је издао фитосанитарни инспектор Дистрикта Брчко. Инспекторат, Министарство пољопривреде Републике Српске и Министарство спољне трговине и економских односа БиХ траже од надлежних да покрену поступак и казне одговорне због пропуста, а ресорни министар Стево Мирјанић донио је одлуку о брисању предузећа "Фрукт компани" из Бијељине са листе извозника у Русију, јер су некоректним радом причинили велику штету домаћим произвођачима.

Стотину педест тона јабуке прве класе Радован Његић из Дворова требало је за два дана да испоручи у Русију. Због забране извоза има велики проблем, јер треба пронаћи нове купце по исплативој цијени.

"Ма шта да вам кажем, ја ћу покушати нешто са Њемачком. Неће јабука остати непродана, али неће по оној цијени по којој је била договорена за руско тржиште", истакао је Радован Његић из Дворова код Бијељине.

Према цијенама на другим тржиштима, у старту је на губитку 40-50 хиљада марака. Што дуже буду чували род, трошкови ће бити већи.

Мило Стојић, воћар из Тутњевца код Угљевика каже да за хиљаду тона воћа у хладњачи, треба од двије до три хиљаде марака мјесечно само струје, не рачунајући амортизацију и остало.

Још 2016. године, када је први пут забрањен извоз у Русију, воћари су упозоравали откупљиваче да раде по прописима.

Драгоје Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске сматра да због личних интереса пар појединаца је угрозило производњу.

"То ће највише осјетити мали произвођачи који живе само од производње, а неће осјетити велики извозници и лобисти", казао је Дојчиновић.

А пропусте су направили предузеће "Фрукт компани" из Бијељине, које је ресорни министар Стево Мирјанић већ избрисао са списка извозника, као и фитосанитарни инспектори Дистрикта Брчко.

Предраг Томић, директор Инспектората Српске истиче да се овакве ствари нису десиле фитосанитарној инспекцији, која има највећи број изданих фитосанитарних сертификата за Руску Федерацију.

"Њихов број се креће око 1.200 на годишњем нивоу и ни једне примједбе није било", рекао је Томић.

Да је ријеч о великој превари, која ће скупо коштати домаћу привреду, потврдили су и у Министарству спољне трговине БиХ.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ наводи да се ради о озбиљним преварама, озбиљним злоупотребама, фалсификовању докумената и затражио је да се укључе и други контролни органи, полицијски органи.

Злоупотребе у трговини воћем са Русијом директна су посљедица, тврди Шаровић, лошег система контроле, које је неопходно пооштрити у цијелој БиХ. Ускоро се очекује састанак са руском страном, али не и брзо укидање забране.