latinica  ћирилица
22/01/2018 |  21:27 | Аутор: РТРС

Дачић: Прво расвјетљавање убиства, па дијалог

Први потпредседник Владе Србије и шеф дипломатије Ивица Дачић истиче да Србија неће наставити техничке преговоре у Бриселу са Приштином све док Београд не добије информације у вези са извршиоцима и налогодавцима убиства Оливера Ивановића, односно док то убиство не буде у потпуности расветљено.
Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић - Фото: РТРС
Министар спољних послова Републике Србије Ивица ДачићФото: РТРС

Министар спољних послова је, гостујући на Радио-телевизији Војводине, указао да Србија и даље захтјева да учествује у истрази у вези са убиством Ивановића.

Напоменуо је да је приштинско тужилаштво дало информацију да ће ускоро доћи до размјене важних података и информација које могу да доведу до одређених претпоставки у вези са даљим правцом истраге.

Дачић је истакао да је потребна сарадња Приштине и Београда на расвјетљавању тог убиства, оцијенивши да је претходних дана приштинска страна чинила све како би изопштила Србију из истраге.

"Ја се надам да обустава техничких преговора неће трајати дуго, али безбедност на територији Косова и Метохије су преузеле међународне структуре и косовска полиција, уз потпис Европске уније. Постоји одговорност Брисела и они морају да инсистирају на сарадњи у истрази", поручио је Дачић.

Према ријечима шефа српске дипломатије, приштинска страна до сада није доставила никакве податке Београду, али је од виталног значаја да до сарадње дође како би се дошло до истине и одговорни били изведени пред лице правде.

"Са српске стране ће бити предузето апсолутно све што је могуће како бисмо помогли, али истрагу морају да обаве косовски органи. Ипак, знате ли колико има кривичних дјела која су почињена на територији Косова и Метохије за које немамо пресуде?", упитао је Дачић.

Он је истакао да је ово специфичан случај који је од кључног значаја за стабилност читавог региона, оцијенивши да за сада нема назнака да ће косовски органи томе приступити на један озбиљан начин.

Дачић је поручио да Косово не може да добије столицу у Уједињеним нацијама, уколико то не буде став Србије.

Извор: Танјуг