latinica  ћирилица
23/01/2018 |  09:07 ⇒ 09:13 | Аутор: РТРС

Софтић: У овој години раст економских активности у БиХ

Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић у овој години очекује раст економске активности у БиХ, чији ће интензитет знатно зависити од брзине спровођења реформи из економске агенде.
Сенад Софтић - Фото: СРНА
Сенад СофтићФото: СРНА

Према његовим ријечима, економски раст у БиХ зависи и од опоравка еврозоне, као главног трговинског партнера земље, али и од трендова на глобалним тржиштима.

"Неопходно је унаприједити амбијент за јачи прилив страних инвестиција. Без структуралних реформи које ће повећати економски потенцијал, а његова искориштеност резултирати бржим растом економске активности, не можемо очекивати бржу конвергенцију у животном стандарду ка нивоу ЕУ, али и земаља региона", истиче Софтић.

Иако коначни подаци за прошлу годину неће бити доступни још неко вријеме, Софтић наводи да су забиљежена позитивна макроекономска кретања у односу на 2016.

Према ријечима гувернера Централне банке, званични подаци за трећи квартал 2017. говоре да је бруто домаћи производ БиХ већи за 2,9 одсто у односу на исти квартал 2016. године.

"Осим раста девизних резерви, повећана је наплата прихода од индиректних пореза, повећан је и извоз, процјењује се да су директне стране инвестиције износиле око 700 милиона КМ, а према анкети о радној снази, остварен је и пад стопе незапослености", прецизира Софтић.

Када је ријеч о спољном дугу БиХ и његовом сервисирању у наредном периоду, Софтић напомиње да он за ову годину износи 1,039 милијарди КМ, у 2019. години 902.000.000 КМ, док је у 2020. БиХ у обавези да сервисира 766.000.000 КМ спољног дуга.

Када је ријеч о аранжману са Међународним монетарним фондом /ММФ/, Софтић подсјећа да су власти у БиХ опредијељене за наставак аранжмана са овом финансијском институцијом, те да је договорен садржај писма намјере, који би требало да буде разматран на једној од наредних сједница Извршног одбора
ММФ-а.

Централна банка ће и у овој години наставити са испуњавањем свог мандата у складу са Законом о Централној банци БиХ.

"Досљедним спровођењем одабраног режима монетарне политике, испуњавањем наших осталих обавеза које проистичу из Закона, те активним учешћем у осталим процесима, Банка је, у макроекономском контексту, снажан стабилизациони фактор на цјелокупном економском простору и доприноси бољој репутацији БиХ", наводи Софтић.

Банка припрема значајну модернизацију платних система, што би требало да буде реализовано у овој години.

Ријеч је о увођењу новог жироклиринг система који ће користити СЕПА, јединствено подручје плаћања у еврима, формат платних порука који употребљава већина чланица ЕУ и све чланице еврозоне.

"Тиме ће домаћим банкама бити обезбијеђен начин рада платних система као и у ЕУ, те ћемо спремни дочекати интеграцију у европске платне системе, када БиХ постане кандидат за чланство у ЕУ", каже Софтић.

Извор: СРНА