latinica  ћирилица
23/01/2018 |  20:34 | Аутор: РТРС

Пленковић с представницима хрватске мањине у Србији

Хрватски премијер Андреј Пленковић разговарао је у Загребу с представницима хрватске националне мањине у Србији о њеном положају и статусу.
Андреј Пленковић - Фото: klix.ba
Андреј ПленковићФото: klix.ba

Тема разговора били су и пројекти и програми који се спроводе уз подршку владе, саопштила је хрватска владина канцеларија за односе с јавношћу.

Пленковић је разговарао с предсједником Хрватског националног вијећа у Србији Славеном Бачићем и предсједником Демократског савеза Хрвата у Војводини и послаником у Народној скупштини Србије Томиславом Жигмановим, преноси Хина.

Они су позитивним оцијенили што ће се након вишегодишње паузе 30. и 31. јануара 2018. одржати Међувладин мјешовит одбор за праћење споразума о заштити мањина са Србијом.

Пленковић је истакао да је положај хрватске националне мањине важно питање за владу те изразио очекивање, како преноси Хина, да ће Србија у пуној мјери испунити преузете међудржавне обавезе.

То се, стоји у саопштењу, односи на питања политичке заступљености Хрвата на свим нивоима, њихових културних права те образовања и информисања на хрватском језику и писму.

Бачић и Жигманов су захвалили хрватском премијеру на подршци и сталном контакту с највишим званичницима хрватске владе.

Они су изразили задовољство недавном посјетом министарке науке и образовања Блаженке Дивјак Суботици приликом одржавања свечане академије Хрватског националног вијећа (ХНВ) поводом 15. годишњице избора првог сазива ХНВ-а у Србији и 15. годишњице образовања на хрватском језику у Војводини и Србији.

Извор: Танјуг