latinica  ћирилица
24/01/2018 |  10:32 ⇒ 10:33 | Аутор: РТРС

Коха: Нема јединства око укидања Специјалонг суда

У косовској влади нема јединства у вези с укидањем закона о Специјалном суду за злочине ОВК, преноси дневник Коха диторе.

Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај изјавио је раније да је приједлог тог закона "власништво" скупштине и да мишљење владе о иницијативи за укидање Специјалног суда није толико релевантно, али да ће влада, када добије иницијативу, поштовати све стандардне процедуре и изјаснити се о њој.

- Постоје стандардне процедуре које су се у прошлости користиле у сличним ситуацијама. Међутим, не можемо одговорити који ће бити поступак у овом случају док не добијемо званични захтјев од скупштине - рекао је Харадинај јуче у Урошевцу.

Генерални секретар косовске владе Косова Фитим Краснићи потврдио је да је иницијатива јуче стигла до владе и да ће бити достављена министарствима за интеграције и финансије како би дали своја мишљења о њој.

Посланица из покрета Самоопредељење Аљбуљена Хаџију најавила је да посланици те странке неће гласати за укидање Специјалног суда за ратне злочине ОВК пошто, како је навела, "не могу подржати приватне иницијативе", јер иза ње стоји предсједник Косова Хашим Тачи.

- У прошлости, посланици су сматрани средствима за гласање на захтјев Тачија, Веселија или Мустафе. Био је то сталан притисак да се донесе закон и тада нису говорили о интегритету народних посланика. Ово је опасно, то не укида Специјални суд. Ово није у корист ОВК, већ због личних интереса - рекла је она.

Влада има 30 дана да достави мишљење парламенту, али може и да одлучи да се не изјашњава о иницијативи, јер је јуче предсједништво скупштине одлучило да петицију са потписима 15.000 грађана о укидању Специјалног суда упути надлежној парламентарној комисији.

Извор: Агенције