latinica  ћирилица
24/01/2018 |  11:52 | Аутор: РТРС

Подршка буџету БиХ за ову годину

Уставноправна комисија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ утврдила је данас да је Приједлог закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2018. годину усаглашен са Уставом БиХ и правним системом БиХ.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

О овом законском приједлогу изјашњаваће се сутра Дом народа, након што је Представнички дом прошле седмице усвојио Приједлог буџета БиХ за ову годину у износу нешто нижем од двије милијарде КМ, при чему је за финансирање институција БиХ предвиђено око 950 милиона КМ, а за сервисирање спољног дуга нешто више од милијарду КМ.

Комисија је утврдила и да је Приједлог закона о допунама Кривичног закона БиХ, који је у парламентарну процедуру упутила предсједавајућа Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Александра Пандуревић, усаглашен са Уставом Бих и правним системом БиХ, те подржала принципе овог закона.

И овај законски приједлог је на дневном реду сутрашње сједнице Дома народа, а њиме се онемогућава ублажавање казне и замјена затворске казне новчаном лицима осуђеним на казну затвора за кривична дјела против интегритета БиХ, тероризма и у вези са тероризмом.

Комисија је утврдила и да је Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, којим се дефинише право на полицијски додатак полицијским службеницима, усаглашен са Уставом БиХ и правним системом БиХ.

На овај начин право на полицијски додатак, осим полицијских службеника запослених у Граничној полицији БиХ и Агенцији за истраге и заштиту, имали би и полицијски службеници запослени у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ.

Комисија је усвојила извјештај о свом раду у прошлој години.

Извор: СРНА