latinica  ћирилица
25/01/2018 |  11:24 ⇒ 26/01/2018 | 08:35 | Аутор: РТРС

Данас се помјерају казаљке "судњег дана"!

Свјетски научници данаћ ће укључити сат који симболично откуцава вријеме које је остало човјечанству које је у опасности од истребљења.
Сат - илустрација (фото: Thinkstock ) -
Сат - илустрација (фото: Thinkstock )

Сат ће се укључити у 10 часова по времену у Вашингтону, односно у 15 часова по лондонском времену, и највјероватније ће нам показати да смо много ближе нуклераном крају свијета него што мислимо, преноси британски Индепендент.

Церемонији ће присуствивати бројни научници који ће говорити о "судњем дану", који симболизује могућност нуклераног уништења свијета.

Овај скуп, који се одвија сваке године, напомиње Индепендент, дјелимично има церемонијални карактер у оквору ког свјетски експерти изражавају мишљење о томе колико је свијет данас у опасности од избијања нуклеарне катастрофе, али уједно има и важну поруку том истом свијету. Данас ће они, највероватније, рећи да су веома забринути, оцјењује лист.

Шта је "сат судњег дана" или "смака свијета" и шта он значи

Сат је заправо начин да се човјечанству укаже на озбиљност пријетњи у вези с уништењем цјелокупне цивилизације на Земљи. Што су казаљке на сату ближе бројки 12 то смо у већој опасности. Такође, уколико се опасност од судњег дана смањи, казаљке се удаљавају од поноћи.

У већини случајева до сада су те казаљке биле намјештене између два и 10 минута до поноћи, а најбезбједније предвиђање је било 1990. Тренутно казаљке стоје на два и по минута до поноћи, што је преседан који је направљен прошле године, будући да се казаљке намјештају на цијеле минуте.

Очекује се да експерти данас казаљке помјере још ближе поноћи, најмање за тих пола минуте, будући да ниједна пријетња човјечанству која је истакнута прошле године није нестала, док су се нове појавиле.

Прошле године, када су казаљке на сату помјерене најближе тачки краја свијета, научници су послали јасну поруку свјетским лидерима.

"Вјероватноћа глобалне катастрофе је веома близу и неопходне су брзе акције како би се смањили ризици", речено је прошле године.

Извор: Агенције