latinica  ћирилица
25/01/2018 |  21:44 | Аутор: РТРС

"Земљом Херцеговом" против заборава

У Галерији Музеја Херцеговине у Требињу вечерас је отворена изложба фотографија "Земљом Херцеговом", аутора Алексе и Радомира Вучковића из Гацка, који су жељели да отргну од заборава село, људе и предјеле овог краја.
Требиње - изложба - Фото: РТРС
Требиње - изложбаФото: РТРС

Изложбу је отворио градоначелник Требиња Лука Петровић, који је нагласио да су аутори зауставили вријеме у земљи Херцеговој, гдје је неријетко оно већ одавно и стало, те да су на овај начин подсјетили на људе и догађаје који као да су увијек овдје постојали и који ће непромијењени постојати и у будућности.

"Њихове фотографије показаће и неизбјежне промјене у нашем крају, чији су носиоци људи савремених схватања живота и рада, другачији од својих предака, али опет исти по упорности и жељи да остану на својој дједовини", рекао је Петровић.

Говорећи о настанку фотографија Радомир Вучковић каже да су син и он, снимајући емисије под истим називом, завирили у скоро свако херцеговачко село и да су настојали да их што вјеродостојније представе публици.

Он каже да све оно што су видјели у селима представља праву инспирацију за објектив камере и апарата.

"Били смо у око 145 села. Изложено је 146 фотографија, лица и предјела типичних за херцеговачка и неколико села у Црној Гори. Покушали смо и на овај начин да отргнемо од заборава херцеговачко село, предјеле, људе и све оно што нас веже са нашом прошлошћу и садашњошћу", навео је Вучковић.

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић каже да ће изложба фотографија бити приређена у свим херцеговачким општинама, као и херцеговачкој дијаспори, те да ће остати као стална поставка у Музеју.

"Ово су посљедњи документи о многим људима и селима која изумиру на подручју Херцеговине. Тиме је њихова вриједност још већа. За етнолошка и етнографска истраживања то је један вриједан извор, који ће служити даљим истраживањима, а тичу се живота, традиције, обичаја у херцеговачким селима", навела је Грујићева.

Изложба ће бити отворена до 8. фебруара.

Извор: СРНА